2024. április 19. - Emma

Titokzatos kereszt - Ki ölte meg Kennedy szeretőjét?

John F. Kennedy néhai amerikai elnök szeretőjének halálával kapcsolatos találgatásokat élesztett újra fel egy kereszt Mary Pinchot-Meyer végzetének helyszínén. A fehér fakereszt a Potomac folyó és a Georgetown csatorna közötti ösvényen tűnt fel, ahol a wa
2008. február 25. hétfő 08:20 - Hírextra
A kereszten egy vörös kartonpapír függött, rajta az amerikai címersas és a nő fényképe. Alatta a következő szöveg: "Mary Pinchot-Meyer, 1920-1964. Cseresznyék a hóban." Az erdőrendőrség nyomoz a kereszt kihelyezője után. Az amerikaiakban pedig megfogalmazódik a kérdés: közvetít-e a kereszt valamiféle üzenetet, nem akarja-e valaki felfedni, ki ölte meg ezen az ösvényen John F. Kennedy szeretőjét, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) dezinformációs hivatala igazgatójának elvált feleségét. Eddig ugyanis sem az indítékot, sem az elkövetőt nem találták meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

1964 október 12-én az asszony, mint minden nap, futott az ösvényen. Egy szembejövő utólag emlékezett arra, hogy látta: egy férfi követi őt kb. 200 méteres távolságból. Kevéssel ezután egy másik tanú női kiáltozást, majd két lövést hallott. Látott egy vérző nőt és egy föléje hajoló férfit. Értesítette a rendőrséget, amely akkor érkezett a tetthelyre, amikor a folyóból a partra kászálódott egy fiatal fekete. Letartóztatták, de ártatlannak vallotta magát és elégséges bizonyíték hiányában felmentették.

Ben Bradlee, Mary húgának férje, a The Washington Post című lap későbbi igazgatója viszont emlékirataiban leírta, hogy azon az éjszaka kapott egy váratlan telefonhívást Pierre Salingertől, Kennedy volt szóvivőjétől és egy másikat Tokióból, Mary legjobb barátnőjétől. Bradlee szerint mindkét hívás "új dimenzióba helyezte a gyilkosságot". A barátnő arra kérte, hogy haladéktalanul menjen el Mary házába és hozza el onnan a naplóját. Bradlee másnap reggel az asszony lakásán már ott találta a CIA kémelhárítási igazgatóját. A naplót megtalálták, elolvasták és úgy döntöttek: megsemmisítik kényes tartalma miatt.

A gyilkosságról különböző feltételezések születtek. Egyesek szerint a nőt azért ölték meg, mert tudott valamit az egy évvel korábban történt Kennedy-gyilkosságról. Mások véleménye az volt, hogy a szerelmi viszony napvilágra kerülésétől tartottak, ami ártott volna a Kennedy-klánnak. A harmadik változat drogügyet látott benne. Akármi is történt, Amerika ennyi év után szeretné tudni az igazságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását