2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gazprom látogatások - Belgrád után Budapest

Hétfő délután belgrádi látogatásáról Budapestre érkezik Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök-helyettes - az elnöki poszt várományosa, a Gazprom elnöke -, aki néhány órát tölt a magyar fővárosban - írta a Népszabadság.
2008. február 25. hétfő 09:45 - Hírextra
Dmitrij Medvegyev találkozik Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel, akivel nyilván Koszovóról is tárgyal, de a fő téma a Déli áramlat tervezett gázvezetéke lesz. Az orosz miniszterelnök-helyettest elkíséri Szergej Lavrov külügyminiszter és a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller.
Korábban a Mol és a Gazprom kötött elvi megállapodást a közös gázvezeték-építés szándékáról, és alapítottak is egy közös céget, amely ennek lehetőségét vizsgálja.

A Népszabadság információi szerint azonban a múlt hét végén a Moszkvában tartózkodó magyar kormánydelegáció nem tudott megegyezni a részletekről, s ezért a tárgyalások folytatására hétfőn kerül sor. A vita állítólag azon van, hogy a Gazprom a többségi részesedés garanciája mellett azt kéri, hogy magyar partnere úgy is biztosítsa az átmenő forgalom zavartalanságát, hogy a Magyarországon túlra szánt gázt külön vezetéken juttatja el (illetve külön tárolókban tárolja). A Mol számára ez komoly pluszköltséget okozna. Ugyanakkor Magyarország számára a vezeték évi több tízmilliárdos bevételt hozna (tranzitdíjak formájában), és csökkentené a kiszolgáltatottságot.

A napilap úgy tudja, hogy amennyiben a hétfői tárgyalások eredményt hoznak, a miniszterelnök szerdára összehívja a gazdasági bizottság rendkívüli ülését - foglaljon állást, hogy szüksége van-e Magyarországnak a Déli áramlatra. A vezeték délről, Szerbiából érkezve haladna át hazánkon, és úgy csatlakozna az Ausztriában lévő nyugati gázrendszerközponthoz. Olaszország és Ausztria már igent mondott, Magyarország így egyelőre "lyuk a térképen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását