2024. május 4. - Mónika, Flórián

Belehúztak a gleccserek

Aggasztóan gyorsul a gleccserek mozgása az Antarktisz nyugati felén - mutatták ki brit kutatók. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram (BAS: British Antarctic Survey) munkatársai az Antarktisz nyugati felének azon vidékén végezték megfigyeléseiket 97 napon át,
2008. február 25. hétfő 17:34 - Hírextra
A szakemberek mérései szerint a vidék legnagyobb gleccsere, a Pine-szigeti gleccser mozgása 7 százalékkal gyorsult egyetlen évad alatt, szemben az 1990-es években műholdakkal mért évi 1 százalékos gyorsulással.

Ez azt jelenti, hogy egyre több víz kerül a tengerbe, és ha az egész, Texas-nagyságú régió gleccserei belecsúsznának a tengerbe, a világtengerek szintje másfél méterrel emelkedne. Csupán a Pine-szigeti gleccser eltűnése 25 centiméteres tengerszint-emelkedést okozna.

E kopár tájon némelykor mínusz 30 Celsius-fokos a hőmérséklet, s a kutatók a viharos szelek miatt időnként nem is tudtak dolgozni. Egyszer nyolc napig nem mozdulhattak ki sátraikból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását