2024. április 26. - Ervin

Új helikopter-leszálló Zalában

A decemberben átadott új neurológia-gyermekosztály épület tetején alakítottak ki Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kórházban egy 133 négyzetméteres, fűthető helikopter-leszállóhelyet - mutatta be a létesítményt pénteken az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezetője.
2008. február 22. péntek 14:16 - Hírextra
Túri Péter elmondta: a nyugat-magyarországi régió tavaly májusig nem volt elérhető helikopteres mentéssel, csak a sármelléki bázis megnyitásával nyílt erre lehetőség. Ez óhatatlanul magával hozza a fejlesztéseket is, vagyis egyre több biztonságos leszálló van a kórházakban.

A Légimentő Kht. szakemberei már az engedélyezéshez, kialakításhoz is nyújtottak segítséget. A leszállóhely nem okoz zavart a gyógyításban sem, hiszen az épület hangszigetelt, a dupla födémen rugós gumi bakokon áll - részletezte az ügyvezető, aki fontosnak nevezte az ide érkező osztrák, német betegszállítók miatt is, hogy a régióban Szombathelyen szintén van már hasonló létesítmény.

Az MTI kérdésére válaszolva az ügyvezető elmondta: a sármelléki helikopterbázis tavalyi létrehozása óta 159 alkalommal szállított beteget az itt állomásozó gép. Az esetek 75 százalékában sürgősségi okokból szállt fel, a fennmaradó hányadban pedig beteget szállítottak egyik intézményből egy másik kórházba.

A légimentők Magyarországon tavaly összesen 2.211 esetben szálltak fel bázisaikról. Az egy feladatra jutó költség 593 ezer forint volt - közölte Túri Péter.

Az avatón Manninger Jenő (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke elmondta: nem a vizitdíjból épült meg a leszálló, a kórháznál a tavalyi számítások alapján a díj negatív szaldót mutat, vagyis többe került a beszedése, mint amennyi bevétel befolyt belőle. Hozzátette: az épülettömb tavalyi, 1,6 milliárdos beruházásából 40 százalékot vállalt a megyei önkormányzat, így készült el a múlt év végére a négy emeletes tömb.

A zalaegerszegi leszállóhely avatását gyakorlati bemutatóval is összekötötték. A Sármelléken állomásozó mentőhelikopter a tíz nappal ezelőtti próbaleszállást követően ezúttal is biztonságosan landolt a Zala Megyei Kórház épülettömbjének tetején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását