2024. április 25. - Márk

Goethe és grafikái

Április 6-ig látható az a kiállítás a madridi Circulo de Bellas Artes galériában, amelyet Johann Wolfgang Goethe grafikáiból rendeztek. A Faust szerzőjét mérhetetlen természetszeretete késztette arra, hogy annak minden megnyilvánulását papírra rögzítse. M
2008. február 22. péntek 09:06 - Hírextra
Huszonöt éves korában, a Werther megírása után, felszentelt íróként elkezdett rajzleckéket venni Frankfurtban Nothnagel mesternél. Kezdetben azonban, minden igyekezete ellenére, úgy vélte, hogy sohasem lesz belőle igazi festő. Tévedett.

Weimarban múzeum-háza jobbnál jobb rajzainak százait őrzi. A madridi kiállítás ezekből mutat be 75-öt. A természetképek főleg Goethe olaszországi és svájci utazásai során születtek. Külön kis gyöngyszem egy illusztrált útinapló, "vizuális poéma", amelyet Karolina weimari hercegnőnek ajánlott.
Goethe különböző technikákat alkalmazott, vannak víz-, tus- és ceruzarajzai. Itáliai utazásai során szerzett tapasztalatai a romantikus tájfestészet előfutárjává tették. Vallotta, hogy az érzékszervei közül leginkább a szeme az, amellyel megérti a világot. Kereste a különösen szép természeti megnyilvánulásokat, megmászta érte a Mont-Blanc-t, a Szent Gotthárdot, rengeteg vázlatot készített sziklákról, kövekről. A Dunát olyan hihetetlen formában örökítette meg, amilyenre a kiállítás biztosa szerint nincs precedens a tájfestészetben. Hitvallása volt, hogy "amit a művész nem szeret, azt nem szabad leírn
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását