2024. május 16. - Mózes, Botond

Szélturbinák a Galápagos-szigeteken

Három szélturbina épült fel az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken annak érdekében, hogy enyhítsék a szigetek kőolajfüggőségét.Ecuador elnöke, Rafael Correa a hét elején tekintette meg az új szélenergia-parkot a Galápagos-szigeteken, ezzel is az alter
2008. február 20. szerda 08:57 - Hírextra
A három - egyenként 800 kilowattos - szélturbina megépítése a San Cristobal-szigeten 10,8 millió dollárba (1,9 milliárd forint) került, és a projekt nemzetközi összefogással valósult meg: részt vettek benne amerikai, kanadai, francia, olasz, német, japán, orosz és ecuadori cégek.

A három új turbina a 30 ezres lélekszámú Galápagos-szigetek kőolajimportjának mintegy felét teszi szükségtelenné, ezáltal kisebb lesz annak lehetősége, hogy például egy tartályhajó elsüllyedése veszélyeztesse a szigetek törékeny ökológiai rendszerét.

2001 januárjában egy tankhajó korallzátonyra futott a San Cristobal-sziget közelében, és teljes kőolajszállítmánya a tengerbe ömlött, hatalmas kárt okozva a helyi állat- és növényvilágban. A szélturbinák megépítéséhez szükséges nemzetközi összefogást ez az eset segítette elő.
A Galápagos-szigetek Ecuadortól csaknem ezer kilométerre a Csendes-óceánon nemcsak különleges flórájukról és faunájukról híresek, hanem arról is, hogy Charles Darwin egyebek mellett az ott végzett megfigyelései alapján dolgozta ki az evolúció elméletét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását