2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megállapodhatnak az afgán szerepvállalásról

A magyar külügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy megállapodás szülessen a NATO-tagállamok között a szövetség jövőbeli afganisztáni szerepvállalásáról; a honvédelmi miniszter az ENSZ és az unió nagyobb szerepvállalását hangsúlyozza az afgán misszió
2008. február 20. szerda 16:53 - Hírextra

A NATO-nak ma a legfontosabb vállalása Afganisztán. A szövetség megfogalmazza, mire van szükség ahhoz, hogy ez egy sikeres vállalkozás legyen. Jó esélyt látok arra, hogy megállapodások születnek, persze vannak ebben viták - mondta a külügyminiszter az afganisztáni újjáépítési kormánybizottság első ülése után szerdán.

Göncz Kinga hozzátette: az afganisztáni nem könnyű vállalás, a legnagyobb teszt arra nézve, hogy a NATO-nak működőképes-e az új koncepciója a terepen.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bizottság ülése után az MTI-nek azt mondta, hogy az afganisztáni fejlesztés a NATO mellett az Európai Unió részvételét is igényli. A honvédelmi miniszter közölte: álláspontja szerint az ENSZ különmegbízottjának kellene koordinálnia a fejlesztéseket és a stabilitás megteremtését Afganisztánban.

Nem csupán állami, hanem civil szervezetek részvételére is szükség van Afganisztánban - húzta alá honvédelmi tárca vezetője.

A két miniszter elmondta: azért volt szükség a kormánybizottság megalakításra, hogy magasabb szintre emeljék a katonai és a polgári oldal együttműködést a tartományi újjáépítési csoport feladatai kapcsán.

Göncz Kinga ezzel kapcsolatban tudatta: az elmúlt egy év egyik tapasztalata az volt, hogy az eddigi tárcaközi bizottság nem jelentett elegendő garanciát arra, hogy megfelelően lehessen ellenőrizni a programokat. Emiatt nem lehetett optimálisan felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat sem - tette hozzá.

A kormánybizottság egy sokkal magasabb szintű döntéshozatalt tesz lehetővé - húzta alá a külügyminiszter.

A bizottság első ülésén Szekeres Imre beszámolt arról, hogy 2007-ben a magyar alakulat 137 projektet fejezett be, amelyek különböző településeknek nyújtottak - kifejezetten az életkörülményeket javító - segítséget. Ezeken kívül 12 nagyobb projektjük is befejeződött, köztük kórházak és iskolák építése - tette hozzá.

Idén ugyanúgy félmilliárd forintot fog Magyarország afganisztáni fejlesztésekre fordítani, mint tavaly. Ehhez jön még több ország hozzájárulása a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájához.

Szekeres Imre honvédelmi az MTI-vel közölte: tavasszal meglátogatja az afganisztáni magyar újjáépítési csoport legújabb váltását, akiket egyébként kedden búcsúztatott el Szolnokon.
A bagláni tartományi újjáépítési csoport vezetését 2006 óta látja el Magyarország. A magyar PRT épített utat, törpe vízierőműveket, emellett iskolákat és egészségügyi központokat fejleszt. A magyar minisztériumok finanszíroztak egészségügyi központ-építést, rendőrképzést és az afgán szarvasmarhák TBC-mentesítését is.

Az utóbbi időben az afganisztáni harcok terheinek zömét viselő Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia a dél-afganisztáni NATO-részvétel erősítését szorgalmazták. Franciaország, Németország, Olaszország és más olyan tagállamok viszont, amelyeknek katonái az ázsiai ország viszonylag biztonságos északi és nyugati részén teljesítenek szolgálatot, elhárították ezt a felhívást.

A Vilniusban február elején tartott NATO védelmi miniszteri találkozón elhangzott: Franciaország és Norvégia is megerősíti szerepvállalását, Magyarország pedig 2008-tól azt vállalta, hogy magyar katonák látják majd el a kabuli repülőtér irányítását, emellett különleges katonai műveletekben vesznek részt, valamint lesz magyar vezetésű összekötő-tanácsadó csoport is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását