2024. április 20. - Tivadar

Koszovói Kakuk és Demján, aki megmondja a frankót

Fiala János műsorának célpontjában most Koszovó állt, de jócskán kijutott a tegnap nyilatkozó Demján Sándornak is. Kül-, bel- és gazdaságpolitika, némi TV2-anyázás, reggeli hegedűszó és a hallgatók durcás elnémítása jellemezte a hétfői adást. Szakértőként
2008. február 18. hétfő 16:42 - Constantinovits Milán
Koszovó független, viszonylag vértelenül

Az indítás rögvest Koszovóval kezdődött. Kakuk György vázolta a szerbek és az albánok eltérő reakcióját a függetlenség bejelentésére: Mitrovicán robbantgattak a szerbek, míg Koszovóban szabályos fiesztahangulat alakult ki, bár nem lövöldöztek gépfegyverekkel a levegőbe, ahogy pár éve. Felvetődött a kérdés ugyanakkor, hogy kinek és miért érdeke az önálló Koszovó, és hogyan állhat majd meg jelentős gazdasági termelés nélkül a saját lábán a tartomány.

Ehhez tudni kell azt is, hogy Koszovó jelenleg Európa egyik legnagyobb heroinlerakata, a feketegazdaság melegágya, ugyanakkor rendelkezik eddig kevéssé kiaknázott ezüst-, króm- és nikkelkészlettel, amik megnövelik a térség értékét. További dilemma, hogy eddig Szerbia pufferként elfogta a Koszovó jelentette biztonsági és gazdasági kockázatot, most viszont mindez egy hataloméhes, újraiparosító muszlim államon keresztül közvetlenül a térségre szakadhat.

Kakuk György hozzátette, hogy a koszovói államszervezet alapvető minisztériumai évek óta léteznek, és bizony már hosszú ideje nem működött az interakció a koszovói és a többségi szerb társadalom között. Ez az oka annak is, hogy az önállósodás egyelőre vértelennek tűnik, bár Szerbia nincs is abban a helyzetben, hogy érdemben megakadályozza a kiválást. A nemzetközi közvéleményben Oroszország ellenzi leghangsúlyosabban Koszovó elismerését, de nekik sincs eszköz a kezükben. A távolabbi jövőt tekintve nem valószínű, hogy a független Koszovó Albániához csatlakozna, és egyelőre azt sem lehet prognosztizálni, hogy az önállósodáson felbuzdulva a Macedóniában élő albánok szakadár törekvései új töltetet kapnának.

Ehhez azért figyelembe kell venni, hogy Koszovó megtartása mellett etnikai jellegű igényei nem is lehetnek a szerbeknek, hiszen 90 százalékban albánok lakják. Követeléseik mindössze történelmiek lehetnek, hiszen őshazájuknak tartják a tartományt. Ez azonban, tekintve, hogy évek óta önálló kormánnyal, közigazgatással működik Koszovó, vajmi keveset nyom a latba Brüsszel és Washington szemében.

Mit is mondott Demján? Hol a hét zsidó?

A műsor második része Demján tegnapi interjújáról szólt. A legutóbbi kimutatások szerint Magyarország leggazdagabb embere, a TriGranit vezére Baló György műsorában nyilatkozott. Itt kifejtette, hogy tragikus a jelenlegi gazdasági helyzet, az ország egyelőre vég nélküli adósságspirálban van, már Szlovákia és Csehország is messzire elhúzott mellettünk. A hallgatók ugyanakkor csak több telefon után tudták rekonstruálni az elhangzottakat, és míg eljutottak Demján tényleges nyilatkozatához, még az is felvetődött, hogy a TriGranit alapítója szerint hét zsidó nagytőkés kezében van az ország. Aztán kiderült, hogy nem.

A pontosság kedvéért mi azért idézzük fel, mit is mondott a mágnás: "Ha egy állampolgár akar valamit lépni vagy fejleszteni, vagy vásárolni, akkor ahhoz meg kell takarítson. Azt csak hitelből megoldani nem lehet. Magyarországról nagyon rossz véleménye van a nemzetközi közvéleménynek. Mi magunkat itt dicsérjük, mindent elmondunk magunkról Pedig az a tapasztalatom, hogy egy környező ország polgára, egy szlovák, egy román, lengyel, dolgosabb, mint a magyar. Őket nem rontotta el mondjuk egy Kádár-rendszer."

Demján a megoldásról is szót ejtett: „Azt gondoltam, hogy ez egy kötelezettség, figyelmeztetni Magyarországot, hogy milyen vészesen lemarad. Magyarországnak néhány alapvető és számos  kisebb problémája van. A vezetés az azon múlik, hogy 100 problémából észlelik-e, melyik az a 10 lényeges, és abból melyik a három leglényegesebb. Magyarországot az húzza le, hogy a 3 millió alkalmazottból - ennyi van bejelentve, 800 ezer önfoglalkoztató pluszban -, ennek a 40 %-a állami alkalmazott. Az arányt figyelembe véve más országokban ez 60 %. Ez 300 ezer ember, a rá jutó állami alkalmazottak magasabb költségével évente 15 %-kal lehetne növelni mindenkinek a bérét, öt év alatt megduplázódna...

Fialával elbánt a TV2

Fiala az adás vége felé bedobott egy sztorit Dobos Menyhértről, az MDF által delegált volt MTV-elnökről, aki úgy rúgta ki az Élesben című műsorból, hogy személyesen meg sem ismerte a műsorvezetőt. Témát váltva megjegyezte, hogy amikor Szentendrén járt, összefutott Rogán Antallal. Erről azonban egy szót sem akart ejteni, így lemaradtunk egy jó kis politikai anekdotáról. (Vagy csak később lesz részünk benne?)

Egy másik sérelmét is felelevenítette Fiala, ez pedig a TV2-höz kapcsolódik: meghívták egy készülő új kvízműsor castingjába, de azóta sem adtak visszajelzést róla, hogy beválogatták-e. Ezt akkora parasztságnak nevezte Fiala, amihez mérhető kevés van. Ezt követően egy hallgató is megosztott egy sztorit a médiamunkások iskolázatlanságáról. Fialának persze erre is volt egy szaftos riposzotja. Sőt, több is. Hogy mik? Megtudják az ismétlésből!

A műsor szerkesztett változata ugyanis hajnali fél egy és két óra között hallgatható meg a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását