2024. április 20. - Tivadar

Veszélyes templomfoglalók

Illegális templomfoglalók miatt elveszítheti világörökség-státusát Thaiföld ősi fővárosa, Ajutthaja (Ayutthaya) - ettől tartanak a thai hatóságok, amelyek emiatt erélyes fellépésre készülnek az önmagukat szerzeteseknek és halottlátóknak mondó csoportok ki
2008. február 15. péntek 16:11 - Hírextra
Az ősi és elhagyatott Voracset templomot (Wat Worachet) már öt éve engedély nélkül birtokba vették obskurus csoportok, amelyek azt állítják magukról, hogy természetfölötti erővel rendelkeznek, és anyagi haszonszerzés céljából "babonás rítusokat" végeznek a védett területre csődített tömeg előtt.

A templomfoglalók - egy-egy szerzetesekből, szerzetesnőkből, illetve médiumokból álló csoport - ellen már vádat emeltek műemlékrongálás címén, de mindeddig mindhiába kergették ki őket a pusztuló buddhista templomkomplexum területéről.

Továbbra is a kolostoregyüttes területén tanyáznak például az apácák, akiket arra már sikerült rábírni, hogy felhagyjanak drogosok "kezelésével", ami abból állt, hogy leláncolva tartották a szerencsétleneket. A környékbelieket felháborították a szerzetesnők azzal a védekezésükkel, hogy "ez a legjobb módszer a gyógyításra".

A védett területre tavaly nyáron beszivárgott egy újabb csoport, amely azt állítja, hogy természetfölötti hatalommal rendelkezik és nagy tömegeket vonz a helyszínre a hatóságok által "babonás rituáléknak" nevezett rendezvényeivel. A három csoport tavaly október végén több mint ezer embert csődített a templomba egyetlen napon, de más-más rendezvénnyel. Decemberben a rendőrség lerombolta az illegális építményeket, de a templomfoglalók újra és újra visszaszivárognak.

Az ajutthajai kormányzó attól tart, hogy az illegális templomfoglalás, a "különös és félrevezető szertartásokkal" együtt, világörökség-státusába kerülhet a régi Sziám második fővárosának, amelyet 1991-ben vett fel listájára az UNESCO. A Bangkoktól 75 kilométerre északra fekvő folyóparti műemlékváros 1358-tól 1767-ig volt az ország második fővárosa az északi Szukhothai (1238-1358) után.

A Szépművészeti Hivatal azt tervezi, hogy miután sikerült kiebrudalni a szektákat, más helyről verbuvál "igazi" szerzeteseket a Voracset-kolostorba, amelyet újra élő, aktív vallási központtá változtatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását