2024. május 8. - Mihály

Tíz éves lányokat oltanak méhnyakrák ellen

Megkezdődött hétfőn a negyedik osztályos lányok méhnyakrák elleni beoltása Romániában. A román egészségügyi minisztérium közleménye szerint a kampány 23 millió euróba (mintegy 6 milliárd forint) kerül és országos szinten száztízezer 10 éves lányt fognak b
2008. november 25. kedd 06:25 - Hírextra
Az oltás ingyenes és elvileg kötelező, de a szülőknek, nevelőknek lehetőségük van elutasítani azt, ha írásban vállalják döntésüket.

Ennek kapcsán az aradi napilap megkérdezte Fodor Ádám dévai nőgyógyász szakorvost, aki elmondta, hogy ez az oltás a HPV két legveszélyesebb válfajával szemben nyújt védelmet. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis ez a vírus okozza a méhnyak rákos megbetegedéseinek a körülbelül 70-75 százalékát. A védőoltás feltalálása óriási lépésnek számított az orvostudományban, de a szakorvos a széleskörű alkalmazást korainak tartja. Ugyanis amennyiben beválik, tényleg nagyszerű előrelépést jelent, hiszen a statisztikák szerint csupán Romániában naponta hat nő veszti életét méhnyak-rák miatt. Azonban túl keveset tudunk még erről az oltásról ahhoz, hogy százezres nagyságrendben alkalmazzuk – tette hozzá Fodor Ádám.

A szakorvos szerint nem telt még el az a kísérleti időszak, amely garantált bizonyítékot szolgáltathatna az oltás eredményességét illetően. Ugyanis tény, hogy e védőoltást Amerikában, Ausztráliában már több mint öt éve alkalmazzák, sőt Magyarországon is bevezették, de a beoltott lányok nemzedéke még nem érte el azt a kritikus kort, azaz a 25-45 évet, sőt a méhnyak-rák szempontjából legfélelmetesebbnek számító 50 évet, amikor nyilvánvalóvá válhat a védőoltás hatása. Kérdés ugyanis, hogy mennyire marad hatékony az oltás évtizedek elteltével. Ugyanis kiderült, hogy a védőoltás által generált ellenanyagok mértéke jelentősen csökken a szervezetben az idő múltával. Tehát előfordulhat, hogy mondjuk 15-20 év után az oltás teljesen hatástalanná válik és meg kell ismételni azt - magyarázta.

Az oltás mellett fontos megelőző intézkedés lenne a nők kötelező szűrővizsgálata. A román egészségügyi minisztérium az idén ősztől tervezte a méhnyakrák elleni kötelező szűrővizsgálat bevezetését, de a kórházak hiányos felszereltsége, valamit szervezési nehézségek miatt a program csak 2009-től indulhat be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását