2024. április 29. - Péter

III. Disznóbál

Egy jókora disznó bánja a tápéiak szombati télűző mulatságát, a III. Disznóbált Szeged-Tápén- tudta meg az MTI pénteken a szervezőtől, Szalkai Jánostól.
2008. február 15. péntek 12:36 - Hírextra
A helyi Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta: van egy régi, néprajzi gyűjtésből származó műsoruk, amely a Disznóbál nevet viseli, és amely köré egy egész napos programsorozatot építettek fel.

Szombaton hajnalban ezért a házipálinka megkóstolása után bemutatják a régi falusi disznóvágás szokásait. Így lesz kézzel töltés, parázzsal- illetve szalmával pörzsölés, és délre feldolgozzák a disznót. Ezt követően a település cucorkabábujával elindulnak a főutcán, hogy elűzzék a telet. Természetesen ehhez nagy zaj kell, amit kereplőkkel, fedőkkel, lábasokkal, vödrök összeütésével érnek el.

Szalkai János elmondta: az együttes 1934-ben alakult, ma 68 tagja van. Nagy részük ötven éven felüli, legidősebb tagjuk 83 éves.

A tél elűzésére határon túlról is érkeznek vendégek. A testvértelepülésről, a vajdasági Bácsgyulafalváról is jön segítség. Az ottaniak is hozzák a hagyományokat, és a munka után közös bálon ünneplik a disznóvágás és a tél végét.

Mellettük sok Csongrád megyei településről jelezték már, hogy vendégként részt vesznek a programban.

A szervező az MTI-nek azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a jövő hétre a mínuszok végleg búcsút mondjanak és beköszöntsön a tavasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását