2024. április 26. - Ervin

Szívhalálok Magyarországon

A szívbetegség nemcsak végzetes, de igen költséges is - hangsúlyozta Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke abból az alkalomból, hogy a kontinens szívalapítványait tömörítő Európai Szívhálózat nyilvánosságra hozta szerdán a szív- és érrendsze
2008. február 14. csütörtök 06:40 - Hírextra

A szíveredetű halálozás terén Magyarország továbbra is sereghajtó az unióban, csak a balti államokat előzi meg. Különösen aggasztó, hogy a 64 év alattiak körében az átlagnál 300 százalékkal magasabb a koszorúér-betegség okozta halálozás mértéke. Az adott kór ellátására, egy állampolgárra, évenként 3852 forintot költ a hazai egészségügyi rendszer. (Szlovákiában 5388, Csehországban 6440 forintnyi összeget).

A Magyarországon elköltött alacsony (a régióban legkisebb) összeg aránytalan ahhoz képest, hogy a betegség okozta társadalmi költségek itt a legmagasabbak - hangsúlyozta Nagy András. A termeléskiesés okozta veszteség 240 milliárd forintot tesz ki évente, a helyzet akár az ország gazdasági versenyképességét veszélyeztetheti. A kardiológiai ellátás fejlesztése mellett ezért mielőbb hatékony intézkedésekre van szükség a megelőzés terén is - hangsúlyozta az elnök.

A Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára, Kiss Róbert Gábor, az adatokat kommentálva az MTI számára azt emelte ki, hogy a heveny szívizomelhalásban szenvedők halálozása 2006-ra minden addiginál alacsonyabb értéket mutatott, nyilvánvalóan az alkalmazott szívkatéteres ellátás bővülő elérhetősége nyomán. Éppen ezért tartja elérendőnek a szakember, hogy kiemeljék az intézmények teljesítményvolumen-korlátjából az akut szívkatéteres beavatkozások költségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását