2024. április 25. - Márk

Megyünk Koszovóba!

Magyarország is küld szakembereket és rendőröket az unió koszovói missziójába, az EULEX-be - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek. A diplomáciai vezető szerint még nem biztos, hogy a dél-szerbiai tartomány a hét végén kikiáltja függet
2008. február 14. csütörtök 17:26 - Hírextra
"Magyarország eddig is komoly szerepet vállalt, a KFOR-ban is nagy létszámmal vannak katonáink. A magyar szakemberek részt fognak venni az EULEX-ben, amelynek létszáma még változóban van: egyelőre harminc magyar szakember jelentkezett" - jelentette ki Göncz Kinga a távirati irodának adott interjújában. Hozzátette: később nőhet a magyar jelenlét.

Az Európai Unió hamarosan induló koszovói missziójának, a mintegy kétezer fős EULEX-nek az a célja, hogy átvegye az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet és gondoskodjon a függetlenedési folyamat jogállami mederben tartásáról.

Göncz Kinga csütörtökön azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy Koszovó a hét végén kikiáltja függetlenségét. Nagyon sok a bizonytalanság: nemcsak az időpont, hanem a forma is kérdéses, ugyanakkor "sűrűsödnek az események" - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy Magyarország abba az országcsoportba tartozik-e majd, amely először ismeri el a független Koszovót, a külügyminiszter azt mondta: nagyon nehéz ezt megmondani, "nem kellene találgatásokba bocsátkozni".

Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácsának hétfői ülésének fő témája Koszovó jövője lesz. Ehhez kapcsolódóan a magyar külügyminiszter pénteken egyeztet az Országgyűlés európai ügyek és külügyi bizottságával, valamint az államfővel a kérdésről. A megbeszéléseket Göncz Kinga kezdeményezte.

A diplomáciai vezető szerint "közel egységes" a magyar politikai élet szereplőinek álláspontja Koszovó jövőjéről. Kifejtette: egyetértés van abban, hogy Magyarország számára fontos a térség stabilitása, kiemelten fontos a vajdasági magyarok helyzete. Göncz Kinga kiemelte: a magyar álláspont szerint Szerbiának az európai úton kell maradnia, Koszovónak pedig demokratikus irányba fejlődő entitássá kell alakulnia, ahol a kisebbségi jogokat messzemenően figyelembe veszik.

Magyarország az egységes uniós álláspont kialakítását szorgalmazza. A közös álláspont kialakításáról az EU-ban a háttérben zajlanak a tárgyalások - mondta a külügyminiszter.
Az egyik pristinai lap hétfőn arról írt, hogy elkészült a forgatókönyve a koszovói függetlenségi ünnepségnek. A Hashim Thaci miniszterelnök által kijelölt munkacsoport vezetőjére, Vlore Citakura hivatkozó beszámoló szerint a parlament függetlenségi ülését február 17-én vasárnap, vagy február 18-án hétfőn tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását