2024. május 16. - Mózes, Botond

Obamáné felkészült

Michelle Obama már felkészült az amerikai first lady, az első fekete first lady szerepére - derült ki abból az interjúból, amelyet az elnökjelöltségre pályázó Barack Obama felesége adott a CNN hírtelevíziónak.
2008. február 13. szerda 11:32 - Hírextra
A férjénél három évvel fiatalabb, 44 éves Michelle Obama elmesélte, hogy kislánykorában még álmodni sem mert arról, hogy az Egyesült Államoknak egyszer fekete elnöke lehet.
Mára viszont ez már nemcsak álom, hanem olyan cél, amelyet férje - akit legjobb barátjának tart - elérhet. "Barack az embereket nem a faji hovatartozás mentén, hanem a remény jegyében egyesíti" - mondta az ügyvédi végzettségű feleség, aki két kislány, a 9 éves Malia és a 6 éves Sasha édesanyja.

Alig több mint egy éve még nem volt meggyőződve arról, hogy férjének meg kell pályáznia az amerikai elnöki posztot. Nem akarta felborítani a család életét a kampánnyal. Mára viszont férjének legerősebb támasza, gőzerővel agitál, szinte ugyanúgy jár rendezvényről rendezvényre, ahogy a vetélytárs, Hillary Clinton férje, Bill Clinton is kampányol a volt first lady mellett.
Az Obama-stáb tagjai tisztában vannak azzal, hogy Michelle-nek van a legnagyobb befolyása férjére. Nemrégen, amikor Barack összedugta fejét tanácsadóival, hogy megvitassa, milyen taktikát folytassanak, Michelle is közbeszólt. "Érezz, ne gondolkodj! (...) Ne ragadj le a részleteknél, ösztönösen cselekedj! (...) Használd a szíved, aztán a fejed!" - ilyen tanácsokkal látta el férjét. A kampányvezetők elhallgattak, tudták, hogy Michelle szava többet számít mindannyiuk tanácsánál.
A patinás Princeton, majd Harvard egyetemen végzett Michelle Obamáról tudni lehet, hogy határozott kézzel irányítja családját. A lányoknak saját maguknak kell beállítani az ébresztőórájukat, férjének pedig azt a feladatot jelölte ki, hogy szokjon le a dohányzásról.
Az Obama-kampány irányítói Michelle-t szívesen "használják" kampányrendezvények zárószónokaként, mert férjénél keményebben fogalmazza meg üzenetét a hallgatóság felé. Michelle ugyanakkor bevallja, őszinteségéből időnként vissza kell vennie, mert félő, hogy szarkasztikus humorát félreértik.

Barack Obama felesége Bill Clintonnal szemben kerüli a politikai és stratégiai kérdések nyilvános megvitatását, szívesen beszél azonban arról, milyen személyes gondjai vannak, például dolgozó anyaként.

"Amikor kiállok a tömeg elé, az emberek szívéhez igyekszem szólni (...) nem gondolok Hillaryre, Billre, de még Barackra sem, az előttem levő emberekre gondolok, fájdalmaikra, küzdelmeikre, nehézségeikre" - mondta.

Azt mondja, az az ő szerepe, hogy megismertesse Obamát a választókkal, de nem a politikust, hanem az embert, akinek ugyanúgy vannak hibái és tévedései, mint másoknak. Tőle tudta meg a közvélemény például, hogy Obama, amikor otthon van, nem teszi vissza a vajat hűtőbe és hortyogni szokott.

A barátok és a kampány tanácsadói szerint is Barack és Michelle rendkívül ütőképes párost alkot, sok tekintetben azonban egymás ellentétei. Michelle a szív, Barack a fej, a feleség a szervező-végrehajtó, a részletek embere, a férj a távlatoké. Előbbi nyelve csípős, utóbbi a megtestesült nyíltság, jóhiszeműség.

Az illinois-i szenátor A remény elszántsága című nagy sikerű könyvében egy helyen úgy fogalmazta meg a különbséget közte és felesége között: szerencsésnek érzi magát, hogy soha nem kellett vele szemben megpályázni semmilyen közhivatalt, mert Michelle könnyűszerrel győzött volna.
Barackból konszenzuskereső személyiséget formált gyerekkora: félig afrikai, félig amerikai gyerekként kellett helytállnia egy alapvetően fehér világban. Felesége viszont egy chicagói afro-amerikai munkáscsaládban nőtt fel, akit szülei arra neveltek, hogy küzdjön és érje el céljait az életben.

A kampányban nőkkel veszi körül magát, akiket ha kell, harciasan védelmez. A múlt héten egy tévériporter, hogy közel férhessen hozzá, félrelökte szóvivőjét, mire Michelle hidegen megállította: "ne érjen hozzá az embereimhez!"

Barack Obama felesége meg van győződve férje üzenetéről: változásnak kell következnie az Egyesült Államokban. Szenvedélyesen hisz abban, hogy férjéből remek elnök válna, aki már számos versenyt nyert meg hátrányos helyzetből indulva. A Larry King Live-showban Michelle elmondta: férjének már korábban, az illinois-i szenátori hely megpályázásakor is felrótták azt, amit most, hogy túl fiatal és tapasztalatlan, nem tudja összegyűjteni a pénzt kampányához, és nem tudja kiépíteni csapatát. De sikerült neki, mindig megtalálta a hangot a választókkal: amikor megértették üzenetét és megérezték őszinteségét, a kétségek elillantak - mondta Michelle Obama.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását