2024. május 5. - Györgyi

Népszavazás az állampolgárságról

A kedvezményes honosítás lehetőségét megteremtő törvény elfogadását célzó népszavazási kezdeményezést hitelesített kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület egyhangúan döntött a magánszemély beadványáról.
2008. február 13. szerda 07:27 - Hírextra
Az újságíróknak is kiosztott kérdés a következő: "Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a nem magyar állampolgár, aki tud magyarul, magát magyarnak vallja és ő, vagy az ősei közül legalább egy ember Magyarország állampolgára volt?".

Az OVB az ülésen számtalan "vicckategóriásnak" minősített népszavazási kezdeményezést utasított el érdemi elbírálást mellőzve. Más kezdeményezéseket érdemben utasítottak el a testület tagjai, mert a kérdéseket nem találták egyértelműnek, vagy azt állapították meg, hogy nem tartozik az OVB hatáskörébe.

Az érdemben elbírált, ám hatáskör hiányában elutasított egyik népszavazási kezdeményezés elfogadása esetén a választók arról dönthettek volna, hogy az államfő részesítse-e "közkegyelemben" a "viszkis rablót".

Érdemi elbírálásra alkalmatlannak találta a testület azt a kezdeményezést, amely szerint minden munkavállaló "az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan, (...) saját maga dönthessen saját fizetésének nagyságáról".

A "vicckategóriás" kérdések közöl több élénk derültséget keltett az OVB-tagok és az újságírók körében, ezek között például az a kezdeményezés, amely szerint a Magyarországon forgalmazott létrákra rá kellene írni: "Vigyázz, a létráról le lehet esni!".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását