2024. április 29. - Péter

Napirend előtt

Az Új Magyarország Mikrohitel felhasználásáról, a Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerről, a gyermekbűnözésről, valamint a falusi kisiskolák helyzetéről beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
2008. február 12. kedd 11:09 - Hírextra

Varju László (MSZP) elmondta: az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként Magyarországon került piacra az unió által finanszírozott visszatérítendő támogatást nyújtó konstrukció.

A program keretében 2013-ig 83 milliárd forint költhető erre a célra. Az Új Magyarország Mikrohitel esetében akár 24 órán belül átutalják a maximum hatmillió forintot az adott vállalkozásnak. A mikrohitel azt a vállalkozói réteget juttatja forráshoz, amely piaci pozíciói miatt kereskedelmi, banki módszerekkel nem erősíthető - jegyezte meg a szocialista képviselő.

Pettkó András (MDF) arról beszélt, hogy a közszférában dolgozók közel 80 százalékának bérét abban a Magyar Államkincstár által fejlesztett Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerben kezelik, amely szerinte nem alkalmas a feladatainak az ellátására.

A rendszer felkészületlenségéből fakadóan mintegy 650 ezer alkalmazott 2006. évi adó- és járulékbevallása, valamint a teljes 2007. évi adatai rendezetlenek - mondta Pettkó András.
Csizmár Gábor szociális munkaügyi államtitkár válaszában közölte: a rendszer alkalmas a feladat ellátására. A Magyar Államkincstár által benyújtott bevallásokat az APEH már feldolgozta, abban nincs elmaradás - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többet lehet hallani gyermekbűnözésekről. A lakosság majdnem egyharmada tartozik abba a rétegbe, akiknek az élete kilátástalan, akik munkanélküliek - jelentette ki. Mint mondta, a kormány nem tesz semmit a munkahelyteremtés érdekében.

Arató Gergely oktatási államtitkár reagálásában kiemelte: a hátrányos helyzetű gyerekeknek több lehetőségre, több támogatásra van szükségük az oktatásban. Hangsúlyozta azonban, hogy 2002-höz képest jelenleg 55 ezerrel többen dolgoznak.

Lezsák Sándor (Fidesz) a falusi kisiskolák helyzetéről beszélt napirend előtt. Mint mondta, ellenségként kezeli azokat, akik azt mondják, hogy nincs jövője a falunak.

Arató Gergely válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistelepülésen élő szülők egynegyede a gyermekét a kisiskolából elviszi a közeli városba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását