2024. május 4. - Mónika, Flórián

Empátia tanfolyam bíróknak

Háromnapos továbbképzést indított a Magyar Bíróképző Akadémia hétfőn Budapesten "Hídépítés: emberi jogok a bírói jogalkalmazásban és kommunikációban" címmel; a képzés célja, hogy megtanítsák a bírákat, miként bánjanak a mentálisan sérült emberekkel.
2008. február 11. hétfő 13:02 - Hírextra

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a továbbképzés kezdeményezője megnyitó beszédében elmondta: nem mindegy, hogy egy szellemi fogyatékossal hogyan bánnak a bírák. Hatékonyabbá kell tenni velük a kommunikációt, hogy erősítsék a fogyatékosok bíróságba vetett bizalmát - tette hozzá.

Fiala János, a Központi Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány jogásza a megnyitó után az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: leggyakrabban gondnokság alá helyezés, szociális intézetekbe való elhelyezés és diszkriminációs helyzetek miatt kerülnek értelmi fogyatékosok a bíróság elé.

Tapasztalatuk szerint a bírák nem tudják, hogy hogyan kezeljék az értelmi fogyatékosokat, sokszor azt sem tudják, hogyan hallgassák ki őket.

Hozzátette: a bírók nincsenek tudatában annak, mi mindenben különböznek az értelmi fogyatékosok a többiektől.

Fiala János úgy véli: ezzel az oktatással, amiben szituációs gyakorlatok vannak, javítani lehet a bírók beleérző képességét.

A képzést Lomnici Zoltán kezdeményezte 2007 júniusában. Ezt követően egy munkabizottság ült össze több civil és jogvédő szervezet részvételével. A grémium elsődleges célként egy egységes oktatóanyag létrehozását tűzte ki, mely 2008-ra elkészült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását