2024. április 29. - Péter

Irány Hamburg!

Hamarosan helyi "plattdeutsch" dialektusban köszöntik a városba látogató turistákat a Hamburg határában felállított táblák - így határozott a tartományi parlament.
2008. február 9. szombat 18:23 - Hírextra

Az új felirat a "rendes" német szöveg - Hamburg sagt Guten Tag - alatt ékeskedik majd a "kétnyelvű", vagy inkább "németül és dialektusban fogalmazott" táblákon, méghozzá így: Hamborg seggt Goden Dag.

Ez körülbelül olyan a német füleknek, vagy inkább szemeknek, mintha magyarul Hamburg jónapot kíván helyett "Hámburg kíva,n jónápot" lenne a szöveg.

A városi törvényhozásban többséget képviselő konzervatívok által beterjesztett javaslatot természetesen a "plattdeutschul" vitatták meg csütörtökön - mondta el a Hanza-város egyik illetékese. A különös kezdeményezést azzal indokolta, hogy segít a helyi dialektus megőrzésében, és nem mellesleg turisztikai érdekességnek számít majd és így növeli a város bevételeit.

A hamburgi döntést más városok is követhetik a szomszédos Schleswig-Holstein tartományban.
A Németország északi részén igen elterjedt plattdeutsch nyelvjárás sokban hasonlít a hollandhoz és annak Belgiumban beszélt flamand változatához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását