2024. május 2. - Zsigmond

Várni kell a választás eredményére

Az újbudai vasárnapi időközi országgyűlési választás 100 százalékos eredményére legalább keddig várni kell, miután az egyetlen külképviseleti szavazat miatt az egyik szavazókörben nem összesíthetik az ott leadott voksokat.
2008. február 8. péntek 14:56 - Hírextra

Az egyetlen külképviseleti szavazat Berlinből repülővel és kísérővel érkezik meg Budapestre, várhatólag hétfőn. Az Országos Választási Bizottság kedden ülésezik, ekkor adják át a Budapest 15-ös választókerület helyi bizottságának a voksot tartalmazó urnát, valamint a nagykövetségen kiállított jegyzőkönyvet.

A törvény értelmében a választás második fordulóját a külképviseleteken nem egy héttel korábban tartják (ahogy az első fordulónál), hanem a magyarországival egy időben.

Az egyetlen voks útja éppen azt a speciális helyzetet mutatja be, ami miatt a jogszabály az egyik szavazókör "nyitva tartását" írja elő a külképviseleti voksok "bekeveréséig". Ha ugyanis a voksot csak a magyarországi szavazatok összegzését követően "számolnák meg", akkor kiderülne, hogy a Berlinben szavazó választópolgár kire adta a voksát, ez pedig sértené a választás titkosságát.
A kijelölt, vasárnap formálisan "be nem záró" szavazókörben egyébként 800-an adhatják le a voksukat. A január 27-ei első forduló 38 százalékos részvételi adatait alapul véve tehát mintegy 300 szavazócédulát nem számolnak majd össze a berlini voks miatt. Vasárnap este így legfeljebb 99 százalékos feldolgozottságú eredményt tehet majd közzé a helyi választási iroda.

A választókerületben, tehát Gellérthegy és Szentimreváros térségében éjféltől kampánycsend lép életbe. Ebben az időszakban tilos a választók befolyásolása. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy az országos napilapokban, vagy az országos sugárzású televíziós és rádiós műsorokban sem lehet olyan politikai műsort adni, amelyben az induló jelöltek szerepelnek.

A kampánycsend megsértésének minősül egyebek mellett a választópolgárok számára ingyenesen juttatott szolgáltatás, a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, vagy plakát kihelyezése.

A január 27-i első forduló az alacsony részvétel miatt volt érvénytelen, ezért kell második fordulót tartani.

A 15-ös választókerületben vasárnap újra megméretteti magát Csapody Miklós az MDF, Fenyvessy Zoltán a MIÉP, valamint Lakos Imre az MSZP és az SZDSZ, illetve Rétvári Bence a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként. Az első fordulóban Rétvári Bence kapta a legtöbb szavazatot; a voksok 67 százalékát "vitte el".

A most vasárnapi választáson az érvényességi küszöb már csak 25 százalék; ha ezt nem érné el a választói részvétel, akkor új időközi választást írnak ki.

Az újbudai választást a tavaly októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni. Budapest választókerületeiben a rendszerváltás óta csak egy alkalommal, 1991-ben írtak ki időközi parlamenti választást. Az erzsébetvárosi szavazást akkor azért tartották, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor lemondott parlamenti mandátumáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását