2024. április 27. - Zita

OKM: A Fidesz hazudik

Az oktatási tárca szerint a Fidesznek nincs álláspontja az oktatás és kultúra kérdéseiről, a fejlesztési részhozzájárulás kapcsán pedig ismét valótlanságot állít - ezt az Oktatási és Kulturális Minisztérium közölte az MTI-vel csütörtökön az után, hogy a F
2008. február 8. péntek 06:55 - Hírextra

"Miközben a Fidesznek nincs álláspontja az oktatás és a kultúra lényeges kérdéseiről, a fejlesztési részhozzájárulás kapcsán ismételten valótlanságot állít" - írta a távirati irodához eljuttatott közleményében az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a felsőoktatás állami támogatása folyamatosan növekszik, hiszen míg 2007-ben 214 milliárd forintot fordítottak erre, 2008-ban 226 milliárd áll rendelkezésre, s az összeg 2010-re 241 milliárd forintra emelkedik.

Mint a sajtóosztály írta, a fejlesztési részhozzájárulással (FER) a kormány nem a kieső költségvetési bevételeket akarja pótolni, hanem a FER többletforrásként áll majd az intézmények rendelkezésére, fejleszthetnek belőle, illetve emelhetik az ösztöndíjakat.

Az új hallgatói juttatási rendszerben, amely tartalmazza a FER-t is, a jól tanuló és szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók lényegesen több pénzt kapnak, mint eddig.

"A népszavazási kezdeményezéssel a Fidesz a diákok és az intézmények zsebéből venné ki a pénzt, a FER nélkül ugyanis kevesebb bevétele lesz az egyetemeknek és főiskoláknak" - mutatott rá az oktatási tárca.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az emberek egyre több adót fizetnek, egyre több teher nyomja a vállukat, a kormány viszont egyre kevesebb közszolgáltatást nyújt. A versenynek a piacon van helye, de a verseny nem lehet a fő szempont a közszolgáltatásban, az oktatásban vagy az egészségügyben - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. február 8. 16:56
Egyetértek a hallgatói részhozzájárulással. Miért fizetném én annak a hallgatónak a tanítási költségeit, akihez semmi közöm, s aki majd élvezi a diploma minden hasznát.
Csak a szociálisan rászorulók részére indokolt az adófizetők pénzéből a támogatás.
thurvj97
2008. február 8. 16:15
Ti csak most jöttetek rá! Én már régóta tudom, hogy hazudnak!És a szijjártót ne tessék politikusnak nevezni,csak azért ,mert úgy néz ki. Inkább lakáj.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását