2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyarok a World Press Photo-n

Rekord számú pályázó közül került ki pénteken az 51. World Press Photo 23 országból származó 59 díjazottja - köztük három magyar fotóriporter: Gárdi Balázs , Szigetváry Zsolt és a jelenleg Lengyelországban élő Berekai Judit.
2008. február 8. péntek 16:36 - Hírextra
Az 53 évvel ezelőtt létrehozott amszterdami székhelyű alapítvány célkitűzése a hivatásos fotóriporterek munkájának támogatása és népszerűsítése. A szervezet díjainak rangját jelzi, hogy idén 125 országból 5019 fotós juttatta el több mint 80 ezer képét a nemzetközi zsűrihez, amelynek munkáját ebben az évben Gary Knight fotóművész vezette. A képek 80 százaléka digitális technikával készült.

Szigetváry Zsolt fotóriporter a Magyar Távirati Iroda számára fotózta azt a tavalyi melegfelvonulást ábrázoló képsorozatot, amelynek Meleg helyzet című képe második díjat nyert az aktuális közügyek kategóriában.

A 46 éves szabadúszó fotós a 2007-es World Press Photo versenyen első díjat kapott Majdnem forradalom című hírképsorozatára, amely a 2006 őszi budapesti zavargások idején készült. Ezzel a munkájával tavaly a Magyar Sajtófotó pályázaton nem került az élmezőnybe.

A MÚOSZ és a Magyar Fotóriporterek Társaságának idei, XXVI. pályázatán azonban a melegfelvonuláson bántalmazott, az útpadkán ülve orvosi segítségre váró párt ábrázoló alkotásával Szigetváry a legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban részesült, amelyet a nemzetközi díj kihirdetésével szinte egyidejűleg adtak át pénteken a Magyar Sajtó Házában.

Gárdi Balázs egy fiatalabb fotósgeneráció tagja. A 33 éves fotóriporter a napi sajtóban (a Népszavánál és a Népszabadságnál) eltöltött évek után választotta a szabadúszást. Jelenleg az összesen hét szabadúszó fotóriportert foglalkoztató VII Networknek készít fotókat. Ezt a vállalkozást a hét éve alapított VII Photo ügynökség hozta létre 2008 januárjában a nemzetközi díjas fotósokból álló csoport világszerte készített exkluzív képeinek forgalmazására. A cég honlapján olvasható portfoliója szerint "az élet peremére szorult közösségek válságos helyzetével foglalkozik. Hosszú távú célja annak vizsgálata, hogy a vízzel kapcsolatos társadalmi feszültségek és a geopolitikai konfliktusok világszerte hogyan hatnak az emberek jövőjére."

Gárdi 2002-ben első lett a World Press Photo versenyén a sportsorozat kategóriában a debreceni tornász világbajnokságon készített munkáival. Háromszor egymás után a Magyar Sajtófotó pályázat MÚOSZ-nagydíját is megkapta (1999, 2000, 2001).

A World Press Photo két első díját idén afganisztáni fotóival érdemelte ki. Az általános hírkategóriában díjazott képe a Korengal-völgyben készült tavaly októberben: a fekete-fehér fotón egy afgán férfi tart a karjaiban egy sérült fiatal fiút. Ugyan ebben a kategóriában elismert másik munkája, egy fekete-fehér fotósorozat szintén afgán hadműveleti területen született.
Berekai Judit, jelenleg Lengyelországban élő 30 éves fotóművész lengyel élettársával, Tomasz Gudzowatyval együtt készíti képeit. Sportkategóriában harmadik díjat nyert alkotásuk jógázó férfiakat ábrázol egy észak-indiai városban. A World Press Photo 2006-os díjazottjai között is szerepelt: akkor hindu birkózókat örökített meg társalkotójával. A Szekszárdról származó fotóművész Peruban, Mongóliában és Indiában készített képeit két évvel ezelőtt Budapesten is kiállították.

A World Press Photo díjait hagyományosan tavasszal adják át, idén április 27-én kerül sor a ceremóniára Amszterdamban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását