2024. április 29. - Péter

Dúl az Obama-őrület a faluban

Az amerikai előválasztások élesbe fordulásával fokozódik az Obama-őrület egy kis kenyai faluban, ahol az illinois-i szenátor nagyanyja (és friss hírek szerint még számtalan rokona) él.
2008. február 7. csütörtök 11:36 - Hírextra

Nyangoma Kogelo kétórányi autóútra fekszik a Viktória-tótól. Semmi különös nincs benne: egy piactér, egy iskola, egy templom, egy üzlet - az utóbbiban autóakkumulátorról lehet feltölteni a mobiltelefonokat. Az emberek csirketenyésztésből és kukoricatermesztésből élnek - napi átlagos jövedelmük nem éri el az egy dollárt fejenként. Ám novembertől jobbra fordulhatnak a dolgok - legalábbis ezt reméli szinte mindenki a faluban.

A remények "táptalaja" egy rokoni kapcsolat, amely voltaképpen nem is vérrokonság. Itt él ugyanis Sarah Hussein Obama, akit nagyanyjának nevez Barack Obama, az amerikai elnökválasztás demokrata párti előcsatározásainak egyik főszereplője. A 86 éves anyóka csupán a nevelőanyja volt Obama szenátor apjának; ő volt az Obama-nagyapa harmadik felesége. Ennek dacára Barack egyik saját nagyszülőjét tiszteli benne - már csak azért is, mert Sarah nevelte föl az ő édesapját.

A "nagyi" az iskola mellett lakik, amely pár hónapja Obama szenátor nevét viseli. Házát másfél évvel ezelőtt - amikor unokája ellátogatott hozzá - szépen kifestették; a zsaluk is frissen vannak mázolva, a háztetőn napelemtábla csillog, a szobákban esténként energiatakarékos izzók világítanak - számolt be kogelói benyomásairól a Der Spiegel című német lap riportere. A szenátori vizit megváltoztatta az egész falu életét. Azóta minden helybéli megőrül Sarah nagyiért.

Az illinois-i politikus fogadására a luo törzs viseletébe öltözött Kogelo apraja-nagyja. A nagyi csirkéket vágott és kukoricakását főzött ebédre. Barack Obama 40 percig időzött Sarah házában - igaz, beszélgetésükhöz tolmácsra volt szükség. Barack egyik féltestvére segítette áthidalni a nyelvi különbséget, ugyanis a szenátor nem beszéli a luo nyelvet, a nagymama pedig egy szót sem ért angolul.

Azóta Obama-mámorban úszik a falu. Egy agilis író színdarabot alkotott Obama Dream (az Obama-álom) címmel, a környék kocsmáiban megjelent a Senator márkájú sör. Újabban a kenyai ellenzék vezére, a decemberi elnökválasztáson alulmaradt Raila Odinga azt állítja, hogy maga is távoli rokona Obamának. És ebben nincs egyedül.

Kogelóban ma se szeri, se száma az újsütetű Obamáknak - egy részük valódi, a többség csak névbitorló. Olyanok, akiket pár hónapja még Omondinak hívtak. Vagy azok a tinédzserek, akik nevetve állítják, hogy Sarah az anyukájuk. Az egész falu tele van fiatalkori barátokkal, unokaöccsökkel, nagybácsikkal, unokatestvérekkel. Mindenki azt akarja, hogy köze legyen Obama szenátorhoz - ám hogy ki tartozhat a kiválasztottak köréhez, azt Sarah nagyanyó dönti el.

Ő szabja meg, ki "igazi Obama", ki vezethet idegeneket körbe a faluban, ki mutathatja meg nekik az iskolát, ki adhat hiteles felvilágosítást turistáknak. Ki minősül valódi másodunokatestvérnek, ki csak barátnak. Az Obama név a nagymama valutája, az ő szellemi tulajdona...

Unokája pedig Afrika új reménysége. Tőle, elnökké választásától remélik (nem csak Kenyában) emberek milliói, hogy lesznek jó minőségű utak, lesz vezetékes víz minden településen, lesz új nemzetközi repülőtér, amelyen le tud majd szállni az Air Force One, az amerikai elnök különgépe.

Fekete-Afrika megváltót lát Obamában, aki gazdagságot és békét hozhat a földrésznek.
Kogelótól nem messze, a főúton nemrég táblát helyeztek el, bebetonozva a porba. Fehér alapon nagy kék betűkkel, egy vörös nyíl fölött ez áll rajta: Obama 5 km.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását