2024. május 9. - Gergely

Beadta a sarlót a breton druida

78 éves korában elhunyt Gwenc,hlan Le Scouézec, aki 1980 óta irányította a nyugat-franciaországi Bretagne druida mozgalmát. A nagy druida - ez volt a hivatalos címe - halálát hírül adó gyászjelentést csütörtökön a helyi lapok közölték.
2008. február 7. csütörtök 20:55 - Hírextra
A kelta hagyomány őrzőjének fehér kecskeszakállas és fehér palástot, továbbá fagyöngyből készült koronát viselő alakja gyakran volt látható az általa vezetett druida szertartásokon.

Maurice Le Scouézec expresszionista festő fia volt, orvosnak tanult, és számos könyvet írt a helyi hagyományokról (A misztikus Bretagne útikalauza 1966-ban, Bretagne, a Szent Föld 1977-ben, és mások.)

"Druidának lenni annyit jelent, mint fenntartani a bretonok szellemi, intellektuális és kulturális hagyományát" - mondta Gwenc,hlan Le Scouézec az AFP-nek 2007-ben.

A nagy druidát szombaton temetik Brest városában, természetesen a druida rítus szerint. Utóda eddigi helyettese, Per-Vari Kerloc,h lehet, aki civilben postás és szakszervezeti aktivista.

A druidizmus hivatalos bretagne-i szervezetének, az ottani Gorseddnek mintegy ötven tagja van, és a walesi (Anglia) druida szervezet része. A mozgalom legfelsőbb fóruma, a XVIII. században létrehozott kelta Gorsedd 1200 főt számlál, székhelye Walesben van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását