2024. április 29. - Péter

András herceg a búsba küldte Busht

András herceg bírálta kedden George Bush amerikai elnököt és kormányát, amiért nem hallgatott a britekre az iraki konfliktusban, pedig - mint mondta - az Egyesült Államok elkerülhette volna akkor problémáinak egy részét.
2008. február 5. kedd 15:17 - Hírextra
A Bush-kormánynak hallgatnia kellett volna a britekre, hiszen gyarmatosításban, nemzetközi méretű műveletekben, mások kultúrájának megértésében és fegyveres felkelések kezelésében sok tapasztalatot szereztek történelmük során - érvelt a yorki herceg az International Herald Tribune című lapnak adott interjúban.

A trónöröklési sorrendben negyedik helyen álló András herceg - II. Erzsébet angol királynő 47 éves, második fia - nem elsőként fogalmazza meg brit részről ezt a bírálatot. Magas rangú brit tisztségviselők korábban is korholták már Washingtont, amiért nem hallgatott a brit tanácsokra, az iraki invázió lehetséges csapdáival - a Szaddám Huszein Baasz pártjának betiltásában és a korábbi iraki hadsereg feloszlatásában rejlő veszélyekkel - kapcsolatos figyelmeztetésekre.

Meglepetést legfeljebb az kelthet, hogy ezúttal a királyi család egyik tagja dorgálta meg a Bush-kormányt. A királyi család tagjai ritkán mondanak nyilvánosan véleményt politikai kérdésekről, és ritkán adnak interjút lapoknak. András herceg tíz nap múlva Amerikába utazik a tervek szerint, hogy brit üzleti érdekeket mozdítson ott elő; talán ezzel függ össze, hogy most kötélnek állt az IHT kérésére.

Nyilatkozata szerint sokan csodálkoznak azon Nagy-Britanniában, hogy senki sem hallgatta meg a felelős pozícióban lévő amerikai vezetők közül a brit tanácsokat és figyelmeztetéseket, senki sem akart tanulni a brit tapasztalatokból. Annál is furcsább ez, mert - mondta - nem Nagy-Britannia akarta ráerőltetni tanácsait Washingtonra, hanem az amerikai fél kérte ezeket, mégsem fogadta meg őket. Ennek nyomán "egészséges szkepticizmus" alakult ki a britekben mindazzal kapcsolatban, amit Washingtonban mondanak - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását