2024. május 14. - Bonifác

A Fidesz a reálbérekről

A Fidesz szerint a kormány alkalmatlanságát, a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját mutatja, hogy a tavalyi évben Magyarországon öt százalékkal csökkentek a reálbérek - mondta kedden a párt helyettes szóvivője. A Világgazdaság című lap előzőleg azt írta
2008. február 5. kedd 19:11 - Hírextra
A magyar emberek reálbére tavaly öt százalékkal csökkent, ami a kormány alkalmatlanságát, gazdaságpolitikájának képtelenségét mutatja, illetve azt, hogy a kormány nem tudja, mit kezdjen a kialakult helyzettel - fogalmazott Cser-Palkovics András budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: sajtóhírek alapján a gazdaság újabb területéről, a magyar reáljövedelmekről mondható el, hogy leszakadóban van a kelet-közép-európai országoktól. Az ellenzéki politikus azt mondta, ez a pénzbehajtásnak, a kormányzati hazugságoknak, a kormányzat alkalmatlan gazdaságpolitikájának a következménye. Kiemelte: a megszorító csomagok egyértelműen lelassítják a gazdaságot, jövedelmet vesznek el az országtól, az itt élőktől, és növelik a gazdasági, szociális válságot.

A reálbér csökkenésnek egyértelműen a járulékemelések a kiváltó okai - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A Világgazdaság keddi számában arról írt, hogy 2007-ben Kelet- és Közép-Európa legtöbb államában erős volt a reálbér növekedés, Magyarországon azonban 4,7 százalékkal csökkent a keresetek reálértéke a vártnál magasabb hazai infláció, illetve az állami elvonások fokozása miatt.

A lap kitért arra, hogy Romániában kiugróan, 15 százaléknál gyorsabb ütemben nőtt a fizetések reálértéke, de - hazánkat kivéve - a V4 országaiban is érzékelhető emelkedést regisztráltak. A cikk szerint abszolút értékben már nem ilyen látványos Magyarország lemaradása, hiszen a román szintet még mindig messze meghaladják a magyar bérek. Magyarországon a tavaly novemberi adatok szerint a nettó átlagkereset 113 ezer forint volt, Romániában pedig még a jelentős emelkedés után is 1121 lej, azaz mindössze 78.200 forint.

A kormányszóvivői iroda által kedden az MTI-nek eljuttatott összeállításában az szerepel, hogy a reálkeresetek 2002-2006 közötti gyors növekedését követően az államháztartás egyensúlyának helyreállítása elkerülhetetlenné tette a bérek vásárlóértékének átmeneti mérséklődését.

Az összeállítás kiemeli: az előzetes adatok szerint tavaly a reálkeresetek mintegy 4,5-4,7 százalékkal mérséklődtek, idén azonban - ha szerény, egy százalékot közelítő mértékben is - ismét emelkedik a keresetek vásárlóértéke. Magyarországon így 2008-ban a bérek vásárlóértéke 30 százalékkal haladja meg a 2001. évi szintet.

A kormányzat értékelése szerint a személyi jövedelemadó 2008. évi változása mintegy 30 milliárd forint összegben mérsékli az átlag, és az az alatti keresetűek adóterheit. Januárban mintegy 1,5 millió - havi 85-220 ezer forint közötti keresetű munkavállaló - 300-5000 forinttal többet vihet haza, változatlan bérek mellett - olvasható a háttéranyagban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását