2024. április 25. - Márk

Okosabb vagy, mint Tom Cruise?

Vegyesen kezdődött a 2008-as év a Szcientológia Egyház számára, hiszen Spanyolországban elismerték egyháznak, azonban folyamatos internetes támadás célpontjai lettek. Egy magát Anonymusnak nevező csoport oldalának tanúsága szerint ez még csak a kezdet.
2008. február 4. hétfő 15:31 - Pálfi Rita

Januárban ismeretlen hackerek feltörték a Szcientológiai Egyház oldalát és publikáltak pár ott található tanítást. Nem feltétlenül csak képességeit fitogtatni kívánó csapatról van szó, az elkövetők neve magyarul annyit tesz: felkelés, lázadás. Jelzi, hogy az egyház és az internet viszonya nem minden esetben felhőtlen. Bár rengeteg szcientológiáról szóló anyag terjed a neten pozitív tartalommal is, de az egyház szerint a háló a szólásszabadság korlátozására is használható.
Az internet kontra szcientológia küzdelem nem új keletű, a mostani feltörés előzményeként egyesek annak a videónak a megjelenését említik, amelyen Tom Cruise színész beszél arról, hogy milyen szcientológusnak lenni. Ezt a felvételt a szcientológiai egyház el szerette volna távolítani a különböző oldalakról, akik érthetően nem támogatták ezt az ötletet.

Talán vannak olyanok, akiknek nem egyedül a hacker szó hangzik kínaiul, hanem a szcientológiát sem tudják hova tenni. Valóban nehéz, akkor is, ha az ember nem először találkozik vele. Egyházról van szó, akik nem kedvelik, ha szektának minősítik őket, megítélésük szerte a világban rendkívül ellentmondásos. (Bővebben a szcientológia tanairól esti cikkünkben olvashatnak.)

Magyarországon például egyházként működik, ahogy Spanyolországban és az Egyesült Államokban is. Azonban Belgiumban szektaként, Svájcban gazdasági társaságként, Franciaországban egyesületként beszélnek róla. Németországban is komoly támadások érik, ahogy ők mondják „lejárató kampány” folyik ellenük.

Itt térjünk vissza egy picit az ominózus Tom Cruise videóra, aminek eltávolításáért szerzői jogokra hivatkozva küzd az egyház. Ez a körülbelül kilenc perces anyag szcientológusokhoz szól, arról, hogy miért jó szcientológusnak lenni. A nem szakavatott számára néhol nehezen érthető szövegen kívül borzasztó zavaró, hogy a színész végig nem hozzánk beszél, hanem valakihez a kamera mellett. A mondandó lényege, hogy szcientológusnak lenni kiváltság, és azért dolgoznak, hogy jobb legyen a világ.

Clearwater – tiszta vizet öntenének a pohárba

Ugyanezt a célt látja maga előtt az Anonymus is. Videós üzenetet nemcsak az egyház részére készítettek, hanem szcientológusoknak, a médiának, és bármilyen, hozzájuk csatlakozni kívánó embernek is. Legfőbb ellenvetésük az egyházzal szemben, hogy rendszeresen anyagi juttatásokat kér a híveitől (tanfolyamok, úgynevezett auditálások, adományok címén), míg egy vallás nem nyugodhat anyagi alapokon. Támadják még az egyházat azért, mert nehezen viseli az ellene megfogalmazott kritikákat. Általában ügyvédjei útján üldözi is, míg a szcientológusok számára tilos az egyházról negatívan nyilatkozó cikket olvasni, vagy bármilyen formátumú anyagot megtekinteni.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását