2024. április 23. - Béla

Herendi Gábor: A filmszakma virágkorát éli

Az európai filmgyártás versenyképessé tételét kell szolgálnia minden, a kontinensen készült filmtörvénynek - mondta a 39. Magyar Filmszemle Szemlebizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Herendi Gábor hozzátette: a magyar jogszabályból is h
2008. február 4. hétfő 14:26 - Hírextra
A 39. Magyar Filmszemle Szemlebizottságának elnöke szerint nem magával a filmtörvénnyel, és az az által biztosított 20 százalékos adókedvezménnyel van baj, ez ugyanis felpezsdítette a magyar filmgyártást.

Az adókedvezmény több európai országban is létezik, amelynek az is a célja, hogy az öreg kontinens filmgyártását versenyképesebbé tegyék az amerikaival szemben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Herendi Gábor.

Problémás azonban, hogy a törvénybe nincsenek beépítve kulturális garanciák, a bejegyzéskor tehát nem kell arról nyilatkozatot tenni, hogy az adott alkotás hordoz-e kulturális értéket, készítői mindenképpen megkapják az adókedvezményt - tette hozzá Herendi Gábor.

A kedvezményt tehát olyan filmek - például alacsony költségvetésű amerikai horrorfilmek - készítésére is igénybe lehet venni, amelyek ellen született.

Herendi Gábor szerint azonban éppen az hozta meg a pezsgést a magyar filmiparban, hogy az itt forgatott amerikai filmekkel hihetetlen összegek érkeztek az országba, azok elkészítéséből pedig komoly feladatokat vállalnak magyar cégek is.

Ennek köszönhető, hogy a filmszakma most fejlődik, virágzó korát éri - közölte a filmrendező.

A nézőszám dönt?

Vannak játékfilmesek, akik öt-tízévente tudnak új filmet készíteni - mondta Herendi Gábor, aki szerint az ilyen hosszú kihagyások hatással vannak az adott alkotás minőségére. A rendező hozzátette: egyre érettebbnek érzi saját filmjeit.

A 39. Magyar Filmszemle Szemlebizottságának elnöke úgy véli: a filmeket nem szabad a nézőszám alapján megítélni, van ugyanis nagy közönséget vonzó, habkönnyű szórakozást kínáló, rosszabb minőségű film, de létezik olyan is, amelyre alig váltanak jegyet, mégis egy gyöngyszem.

Biztosan arra törekszik minden rendező, hogy filmje hordozzon művészi értékeket is, és meg tudja szólítani a közönséget - mondta Herendi Gábor.

A rendező hozzáfűzte: hamarosan elkezdik forgatni a Valami Amerika folytatását egy olyan forgatókönyv alapján, amelyből az első részhez hasonló minőségű filmet tudnak gyártani.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását