2024. április 19. - Emma

Együttműködést szült Cannes sikere

Az idei Cannes-i Filmfesztivál magyar sikereire való tekintettel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) hároméves támogatási és együttműködési megállapodást javasol a Magyar Filmuniónak - közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Hiller István.
2008. május 26. hétfő 21:20 - Hírextra
"A 61. Cannes-i Filmfesztiválon tudtuk felmutatni az eddigi legjelentősebb magyar részvételt és sikert" - állapította meg Hiller István, aki személyesen is ellátogatott a franciaországi rendezvényre.

A miniszter elmondta, hogy a filmes seregszemle ideje alatt tárgyalásokat folytatott a fesztivál igazgatójával és programigazgatójával. "Ezek a megbeszélések megerősítettek minket abban, hogy a filmtörvény elfogadása óta a szakma és a kormányoldal között kialakult együttműködésnek része volt a sikerben" - mutatott rá.

Hiller István külön kiemelte tárcája és a Magyar Filmunió együttműködését; mint elmondta, a szakmai szervezet koordinálta Cannes-ban a magyar filmes jelenlétet. "Ezért a következő javaslatot teszem a kormány nevében: az OKM és a Filmunió között egy három évre szóló megállapodás jöjjön létre, amely a szükséges anyagi feltételek biztosításával lehetővé tenné az erőteljes magyar jelenlétet Cannes-ban" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a kritériumokat szakmai mérce alapján fogják meghatározni.

A támogatás mértékéről a politikus egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de megjegyezte: "más a helyzet, ha van magyar film a versenyprogramban, és más a helyzet, ha nincs".

Hozzátette: a tapasztalat szerint a cannes-i jelenlét a magyar filmiparnak és filmművészetnek egyértelműen előnyére válik. Ha ennek finanszírozása hosszú távon tervezhető, kiszámítható feltételekhez kötött, az még erősebb szakmai megjelenést tesz lehetővé.

Az EKF művészeti tanácsa által kidolgozott programtervezetről szólva Hiller István felidézte, hogy Pécs közgyűlése a napokban határozatban fogadta el azt.

Mint arra a miniszter emlékeztetett, korábban gyors döntést ígért, ezért hétfőn aláírta azt az okmányt, amely a művészeti tanács ajánlatát elfogadja, és ezzel az "Pécs és a kormány közös programjává válik".

A tárca vezetője hozzátette: Pécs elfogadta a város és az OKM között megkötött szerződés módosítását is. "Semmilyen akadálya nincs annak, hogy ezt én is ellássam a kézjegyemmel, ami megnyitja a pénz útját a program- és marketingkiadásokra" - jelentette ki.

Hiller István rámutatott, hogy az EKF 2008-as felvezető évére már a januári egyeztetés után aláírta a támogatási szerződést 300 millió forintról, így az nem volt tárgya a mostani módosításnak.

A miniszter elárulta: tárgyalásokat folytat Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével és a török kulturális miniszterrel a 2010-es év három európai kulturális fővárosa, Pécs, Essen és Isztambul közötti "összehangolt és koordinált fellépésről".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását