2024. április 26. - Ervin

Puccsra készül a Microsoft

A puccstól sem riadna vissza a Microsoft, hogy megszerezze a Yahoo!-t. Közben a piacvezető Google sem hagyta szó nélkül két versenytársa egyesülési törekvéseit. Akár puccsal is kész átvenni az irányítást a Microsoft a Yahoo! igazgatótanácsában, ha az inte
2008. február 4. hétfő 14:24 - Hírextra
A Microsoft hat héten belül hajtaná végre a hatalomátvételt, amennyiben a Yahoo! vezetősége még tárgyalóasztalhoz sem hajlandó ülni velük, hogy egyeztessenek az esetleges fúzióról.

A Microsoft puccstervéhez az vezethetett, hogy a piacvezető rivális, a Google segítséget, egyúttal valamilyen együttműködést ajánlott a Yahoo!-nak, amely elől a kaliforniai székhelyű cég sem zárkózott el. A Google vezérigazgatója, Eric Schmidt pénteken telefonon hívta Jerry Yangot, a Yahoo első emberét, hogy támogatásáról biztosítsa.

A Google minden bizonnyal nem akarja túllicitálni a Microsoftot, mert egy esetleges összeolvadás kartellellenes vizsgálatot vonna maga után, hiszen a két cég például Nagy-Britanniában az internetes keresők forgalmának 80 százalékát teszi ki, de abban segíthet, hogy a Yahoo!-t más társaság vegye meg, vagy, hogy a társaság független maradjon.

A Google azzal vádolta a Microsoftot, hogy az internetes üzletágra is ki akarja terjeszteni a szoftverpiacon meglévő monopóliumát. A cég vezető jogásza blogjában kiemelte, hogy a Google nem fogja engedni fő riválisa felvásárlását.

A Microsoft ugyanakkor azt tervezi, hogy mint a Yahoo! részvényese, tagokat delegál az igazgatóságba, és ezt követően rajtuk keresztül fogadtatja el az internetes keresőt és tartalomszolgáltatót működtető cég eladását - a Microsoftnak. A delegálás határideje március 13.

A Microsoft vezetői ugyanakkor szívesebben hajtanák végre a tranzakciót tárgyalásos úton, de ha nem lesz más választásuk, nem riadnak vissza a puccstól sem.

A világ vezető szoftvergyártó társaságának vezetői abban bíznak, hogy tervüket a többi részvényes is támogatni fogja, ugyanis jóval többet kaphatnak majd papírjaikért.

A Microsoft készpénzt vagy részvénycserét ajánlott pénteken a Yahoo! megvásárlására. Az ajánlat részvényenként 31 dollár, ez 62 százalékos felár a Yahoo! csütörtöki, 19,18 dolláros Nasdaq piaci záróárához képest.

A tavalyi utolsó negyedévben a Yahoo! adózott eredménye 205,7 millió dollár volt, 23 és fél százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A kaliforniai székhelyű cég mintegy 14 300 alkalmazottjából ezret bocsát el a közeljövőben.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását