2024. május 4. - Mónika, Flórián

Álhírek tömege jellemzi a sajtót

Másodkézből szerzett, gyakran propagandaanyagokra épülő, még többször teljesen ellenőrizetlen forrásokból származó álhírek tömege jellemzi a mai brit sajtót az egyik vezető brit napilap szemleírója szerint, aki saját lapját sem kíméli leleplező hétfői írá
2008. február 4. hétfő 19:19 - Hírextra

Nick Davies, a baloldali The Guardian riportere - aki e héten adja ki a jelenségről írt könyvét - a cardiffi egyetem szakértőit bízta meg a világszerte minőségi mércének tekintett brit újságírás állapotfelmérésével.

A kutatók négy nagy "minőségi" lap - a The Times, a The Daily Telegraph, a The Guardian és a The Independent -, valamint a Daily Mail című bulvár összesen kétezer, nagy-britanniai vonatkozású hírének mélyére ástak, és úgy találták, hogy az újságírók a vizsgált sztorik alig 12 százalékához használtak teljes egészében saját feltáró tevékenységre alapuló információt.

Az esetek 8 százalékában nem lehetett egyértelműen megállapítani a közölt hírek eredetét, a lapsztorik 80 százalékáról viszont kiderült, hogy "teljesen, jórészt, vagy részben" másodkézből származó, jobb esetben kizárólag hírügynökségi jelentésekből, gyakran azonban PR-forrásból származó információkból gyúrt anyagokról van szó.

Davies "riasztónak" nevezi a jelenséget, megállapítva: az újságírók, akik valaha aktív hírgyűjtők voltak, mára ellenőrizetlen, másodkézből eredő, jelentős részben politikai vagy kereskedelmi érdekeket szolgáló PR-jellegű anyagok "passzív feldolgozóivá" lettek.

Az a szakma, amelynek fő feladata a "hamisság kiszűrése" lenne, olyan mértékben sebezhetővé vált a manipulációtól, hogy mára álhírek, torzítások és propagandaanyagok tömegtermelésének részesévé vált - fogalmaz a The Guardian szemleírója.

Davies szerint ennek fő magyarázata a cardiffi egyetem kutatói által kiásott egyik statisztikában rejlik. A felmérést végzők ugyanis az 1985 utáni húsz év mindegyikében megnézték a vezető brit lapok szerkesztőségi létszámát, és ezt összevetették az állomány által megtöltött mindenkori lapterjedelemmel.

Ez a vizsgálat azt hozta ki, hogy egy újságíróra ma háromszor annyi megtöltendő lapterjedelem jut, mint 1985-ben, vagyis nincs elég idő saját sztorik felkutatására, vagy azok tartalmának ellenőrzésére.

Mindezt hozzáadva azokhoz a "hagyományos korlátokhoz", amelyekbe az újságírók ütköznek az igazság kiderítése során, könnyen belátható, hogy a tömegmédia miért nem számít többé megbízható információforrásnak - vonja le a következtetést a The Guardian riportere.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását