2024. március 29. - Auguszta

Alkatrészeken ábrázolt érzelmek

Számítógépes alkatrészeken megjelenített motívumok, különböző anyagokba elrejtett rajzok, szomorú arcokat formázó chipek - ezek az alkotások Asztalos Zsolt képzőművész kiállításán láthatók, amely Benne címmel február 6-án, szerdán nyílik meg Budapesten, a
2008. február 3. vasárnap 11:21 - Hírextra

A Stúdió Galériában rendezett önálló tárlat keretében az alkotó háromféle műcsoportot állít ki: áramköröket, mikroszkópokat és chipseket. A három műcsoport ugyanabból az alapgondolatból ered.

"Olyan tárgyakat mutatok be, melyek korunk technokrata-fogyasztói eszközeibe érzelmek és a spirituális lelkiség ikonjait csempészik bele. Az eszközök és a beléjük rejtett formák szöges ellentétben állnak egymással. Az ellentét célja nem szarkasztikus, hanem spirituális" - írta tárlatáról Asztalos Zsolt.

A számítógépes alkatrészekben indirekt módon finom, lírai motívumok rajzolódnak ki. Az áramkörök organikus formáiba szervesen illeszkedve apa lányával, szerelmi csókjelenet, mitikus szarvas vagy éppen a keresztényi szimbólum, bárány glóriával jelenik meg - tette hozzá.

Különböző anyagokba elrejtett mikroszkopikus méretű rajzok adják a második csoportot. Jézus a következőt mondja: "Ha felemelsz egy követ, alatta vagyok, ha kivágsz egy fát, benne vagyok" - idézte a művész, hozzátéve: ezt a gondolatot reprezentálják a vízcseppekbe, szövetekbe rejtett misztikus rajzok, melyeket szabad szemmel nem láthatunk, kizárólag mikroszkópokon keresztül.

A harmadik csoportban szomorú arcokat formázó burgonyaszirmok láthatók. "A chips az egyik legjellemzőbb jelképe fogyasztói társadalmunknak, a szomorúság pedig az az érzés, mely legtávolabb áll a tömegtermelés propagandájától" - összegezte az alkotó, akinek a munkái február 23-ig tekinthetők meg a VII. kerületi, Rottenbiller utcai galériában.

Asztalos Zsolt 1974-ben született Mátészalkán. A nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába járt, ahonnan felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő tanszakára. Dienes Gábor és Maurer Nóra növendéke volt. 1999-ben részt vett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő mesterkurzusán. Tagja a Fiatal Művészek Studiójának, számos önálló tárlata volt már Magyarországon, de kiállították műveit Prágában is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását