2024. április 26. - Ervin

Reálnyugdíj-emelkedés

Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő, a nagyobbik kormánypárt idősügyi ügyvivője számítása szerint az idei nyugdíjemelés összegének köszönhetően 1,8 százalékos reálnyugdíj-emelkedés várható.
2008. február 1. péntek 12:55 - Hírextra
A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről, hozzátéve, hogy az Országgyűlés szociális bizottsága - amelynek ő az elnöke - javaslatára kerekítették fel 5 százalékra a kötelező nyugdíjemelés arányát, a svájci indexet, vagyis 50 százalékban a nettó bérkiáramlást, 50 százalékban a tervezett inflációt tekintve.

Mint elhangzott, idén 2872 milliárd forintot fordítanak nyugdíjkifizetésre, ami 230 milliárd forinttal több, mint a tavalyi évben volt. A 2872 milliárd 80 százalékát a befizetett járulékok, 20 százalékát a költségvetési kiegészítés fedezi.

Korózs Lajos kifejtette, hogy átlagosan 3600 forinttal emelkednek a nyugdíjak, ez ugyancsak átlagban 4600 forintot jelent azok számára, akik a korrekciós program keretében kapnak nyugdíjemelést, tehát 1991 és 1996 között mentek nyugdíjba. Kitért arra, hogy 695 ezer ember részesül korrekcióban, emellett a 29 szolgálati évnél többel rendelkezőknek (10 százalékos plafonnal) minden évet fél százalék emeléssel számolnak.

A más nyugdíjrendszerű nyugdíjkifizetésekről Korózs Lajos azt mondta el, hogy méltányossági nyugdíjemelésre 1,3 milliárd forintot, a méltányossági nyugdíj megállapítására 200 millió forintot fordít idén a nyugdíjpénztár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását