2024. április 28. - Valéria

Egyre nagyobb a költségtérítési botrány

A konzervatív párt alsóházi frakciójának hetvennél is több tagja alkalmaz családtagokat a képviselői költségtérítési keretből - jelentette be David Cameron, az ellenzéki Konzervatív Párt vezére pénteken.
2008. február 1. péntek 18:05 - Hírextra

Rokonok alkalmazását ugyan semmilyen törvény nem tiltja a brit parlamenti képviselőknek, a kérdés körül mégis nagy botrány kerekedett, miután kiderült, hogy a tory Derek Conway hét év alatt összesen 260 ezer fontot (90 millió forintot) utalt ki feleségének és gyermekeinek. Az alsóház illetékes bizottsága megállapította, hogy a két Conway fiú egyáltalán nem végzett érdemi munkát, a törvényhozó nejének évi közel 40 ezer fontos fizetése pedig jóval meghaladja e munkakör javadalmazásának brit parlamenti átlagát.

A parlament csütörtökön megszavazta Conway mandátumának felfüggesztését 10 napra, a konzervatív frakció pedig kizárta soraiból, és rendőrségi vizsgálatra is számíthat. Az 54 éves honatya bejelentette, hogy a következő választás után befejezi politikai karrierjét.

A pártvezérek most átláthatóbb szabályozást szorgalmaznak. "A köz joggal vár el nagyobb nyitottságot és transzparenciát a képviselői munkatársak bérével és juttatásaival kapcsolatban" - mondta David Cameron. Első lépésként a következő pénzügyi év elején, áprilisban az első padsorban ülő képviselőknek - azaz az árnyékkormány tagjainak - nyilatkozniuk kell, hogy alkalmaznak-e családtagot a dologi költségtérítési keret terhére.

"Remélem, hogy az összes többi konzervatív képviselő tesz majd erre vonatkozó nyilatkozatot" - tette hozzá a pártvezér. Cameron elmondta: a hét elején kérdést intézett a frakcióhoz, és több mint hetvenen jelentették, hogy alkalmaznak rokonokat.

Gordon Brown miniszterelnök, a Munkáspárt vezetője csütörtökön szóvivője útján tudatta, egyetért azzal, hogy a képviselői költségtérítés rendszerében nagyobb átláthatóságra van szükség. "Az alsóház és más illetékes hatóságok dolga annak eldöntése, hogy ez miként valósítható meg" - mondta a szóvivő.

Conway egyébként jó 50 ezer fontot utalt át fiainak az adófizetők pénzéből olyan munkáért, amelyet soha nem végeztek el. Helyette inkább utazgattak vagy Londonban élték az aranyifjak életét; Frederick egzotikus thaiföldi és marokkói túrákon vett részt, Henry Conway - a londoni éjszakai élet ismert figurája - pedig a Mahaki nevű bárban rendezett hetente nagyszabású partikat, amelyeken például Harry herceg, II. Erzsébet unokája is gyakran megfordult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását