2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ázsiai elefántok Újpesten

Fogjunk össze az elefántokért! címmel február elsejétől látható az elefántok megmentéséért harcoló nemzetközi vándorkiállítás az Újpesti MEO Galériában. Az Európában elsőként Budapesten látható kép és filmanyag két hónap múlva indul tovább.
2008. február 1. péntek 16:34 - Hírextra

Az elefántok évszázadok óta a thai emberek megbízható segítői, kulturális ikonná váltak Délkelet-Ázsiában. A thai kultúrában az elefántok a szerencsét jelképezik, jeles alkalmakkor templomi áldozatot is szentelnek nekik. A hagyományokhoz képest azonban megrendítő kép tárul a látogatók elé, ha megismerik az állatok jelenlegi helyzetét.

Thaiföldön 1989-ben tiltották be az elefántok munkára fogását, ezért az állatok gazdái is elszegényedtek, más módon próbálták pótolni a kieső bevételeiket - mondta az MTI-nek Sangduen Chailert "Lek" asszony, a thaiföldi Elephant Nature Park alapítója.

"A száz évvel ezelőtt még 100 ezer elefántból mára mindössze 2000 példány maradt életben Thaiföldön" - hangsúlyozta Lek, hozzátéve, hogy az állatokra az ember jeleni a legnagyobb veszélyt. "Az elefántok védelmének egyetlen módja a felvilágosítás lehet."

A Thaiföldre érkező turisták számára az egyik legérdekesebb attrakció az elefánt show, ahol az állatokat gazdáik különböző mutatványokra kényszerítik. "Az embereknek tudniuk kell, hogy ezek a bemutatók nem jók az állatoknak, tudniuk kell, hogy valójában mi rejlik a háttérben" - mondta Lek asszony arra kérdésre válaszolva, hogy az európai emberek mit tehetnének az ázsiai elefántok megmentéséért.

"A kormány is támogatja az elefánt bemutatókat, így szinte minden előadás legális, nekünk nézőknek kell eldöntenünk, gazdáik melyik elefánttal bánnak jól és melyikkel nem. A sovány, beteg,

ebhelyekkel és hegekkel teli vérző állatok látványa nem éppen a jó bánásmódra utal. Sokszor ütlegelik őket, a turistáknak pedig azt hazudják, hogy az elefántok ezt meg sem érzik" - mesélte Lek.
"Európában Önök az elsők, akik ezt a kiállítást megtekinthetik, a képeket amatőr fotósként magam készítettem. Az elefántok és a köztem kialakult kapcsolatot próbáltam megörökíteni" - mutatott körbe a galériában kiállított színes fotókra.

"Kedvenc képem az, amelyiken két elefánt ormányaikkal egymásba kapaszkodik, elefánt nyelven ez annyit jelent, hogy jól érzik magukat. A parkba érkező állatok gyakran szörnyű körülmények közül menekülnek meg. Eleinte elesettek és szomorúak, a sok munka és törődés után viszont jó látni, hogy végre ismét boldogok."

"Természetesen az érem másik oldalát is be kell mutatni, a legelszomorítóbb képet arról a vak elefántról készítettem, amely borja elvesztése miatt nem volt hajlandó a farönköket cipelni, az egykori gazdája ezért bosszúból kiszúrta mindkét szemét."

Miként védhetik meg a Thaiföldre érkező külföldiek ezeket az intelligens állatokat? Lek asszony e kérdésre válaszolva mindenkinek azt javasolja: turistaként, ha lehet ne vegyenek részt az elefánt bemutatókon, inkább a természetes életterükön figyeljék meg az állatokat.

"A taxiként foglalkoztatott állatok hátára is felülhetnek, érezni lehet, hogy valóban akarnak-e vinni minket, vagy sem" - magyarázta mosolyogva Lek.

Sangduen Chailert az elefántok jogainak világszerte ismert védelmezője, szószólója. Munkásságával elnyerte a Ford Alapítvány és a National Geographic Magazin Hero of the Planet nevű díját. 2005-ben a Time Magazin őt választotta Ázsiában az év emberének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását