2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Világnapok februárban - körkép

Lássuk csak, milyen világnapokat ünnepel a világ februárban?! Szerzetesek, rákellenes harc, és persze a mindig zajló választások napja. Összeállításunkban a legfontosabb ehvai világnapokat mutatjuk be.
2008. január 31. csütörtök 10:05 - Hírextra
Február 2. A SZERZETESEK VILÁGNAPJA - A katolikus egyház 1997 óta ünnepli II. János Pál pápa kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket. A katolikus egyház szerzetesrendjeinek közös vonása az evangéliumi tanácsok vállalása a szegénység, tisztaság és az engedelmesség fogadalma által. Csak a katolicizmuson belül alakultak ki olyan szerzetesi társulatok, amelyek nemcsak a világtól elvonultan imádják Istent, hanem a társadalomban is dolgoznak. Magyarországon a szerzetesek több tucat óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tartanak fent. A Magyar Katolikus Egyház csaknem kilencven szerzetesrendet, 60 női és 28 férfi rendet, illetve társulást tart nyilván több mint 2500 taggal, de minden szerzetesrend létszámgonddal küszködik.

Február 2. A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA - Annak emlékére, hogy 1971. február 2-án fogadták el az iráni Ramsar (ma Sakht-Sar) városában azt az egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek - kezdetben a rohamosan csökkenő vízimadár-állomány - védelméért. (Vizes élőhelyek azokat a területek, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező.) Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s azóta 26 különösen védett területet jelöltek ki összesen 204 ezer hektárral (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a Velencei Madárrezervátumot, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit, a tatai Öreg-tavat). Mára az egyezményt aláíró országok száma 130 fölé emelkedett, a hatálya alá tartozó összes vizes terület meghaladja a százmillió négyzetkilométert.

Február 4. A RÁKELLENES KÜZDELEM VILÁGNAPJA - Annak emlékére, hogy a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. Ennek megfelelően a kezelése, gyógyítása is sokféle lehet - nincs ellene univerzális gyógyszer. A világon évente 10-11 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel, s mintegy 7 millióan halnak meg emiatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-2015 között évente két százalékkal kívánja csökkenteni a rákbetegségek halálos áldozatainak számát. A megelőzést két fő kockázati tényezőre kell összpontosítani: a dohányzásra és a táplálkozásra. Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a legtöbben tüdőrákban és mellrákban halnak meg. Daganatos betegségben évente 33 ezren halnak meg, s mintegy 75 ezernyi új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban. Az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Ennek érdekében hirdette meg a kormány 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot. (Magyarországon 1993-tól Nemzeti Rákellenes Napot szervez áprilisban a Magyar Rák Liga.)

Február 6. NEMZETKÖZI ZÉRÓ TOLERANCIA NAP A NŐI NEMI SZERV MEGCSONKÍTÁSA ELLEN - 2004 óta tartják a tévesen női körülmetélésként említett, de annál következményeiben sokkal súlyosabb művelet gyakorlata ellen. Évente több mint kétmillió (naponta hatezer) nő és kislány szenvedi el a külső női nemi szervek megcsonkítását főleg afrikai, illetve olyan országokban, ahol jelentős számú afrikai bevándorló él. A nem steril körülmények miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg az áldozatok, a műtét sipolyokat, meddőséget, szülési komplikációkat, a nemi örömre való képtelenséget, fertőzéseket okozhat. Emberjogi szervezetek a világnappal kívánják felhívni a figyelmet e rendkívül ártalmas és erőszakos beavatkozásra.

Február 7. A VÁLASZTÁSOK VILÁGNAPJA - A Közép- és kelet-európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) 2005-ben kezdeményezte megtartását minden év februárjának első csütörtökén, mert a legtöbb választásokkal kapcsolatos nemzetközi egyezményt ezen a napon írták alá. A világnappal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos a választási tisztviselők munkája a választási adminisztrációban, s hogy milyen fontos a szabad választás joga, amit az emberek a világ minden részén szeretnének gyakorolni.

Február 10. A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA - 1981-ben indult útjára Amerikából, amikor Bálint-napon Baton Rouge városában meghirdették a Hiszünk a házasságban elnevezésű akciót. A program elnevezése 1983 óta A Házasság Világnapja, megünneplésére február második vasárnapját jelölték ki. E napon a társadalom figyelmét arra próbálják felhívni, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére léteznek jó, boldog és tartós házasságok, továbbá hogy a csak együttélésre alapozott (és egyre népszerűbb) kapcsolat nem olyan tartós, mint a házasság. Magyarországon az élettársi együttélések aránya jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között. A Házasság Világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték el hazánkban is ünnepelni az elmúlt években.

Február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA - 1993 óta II. János Pál pápa kezdeményezésére tartják annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858-ban e napon jelent meg Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1864-ben Mária-szobrot állítottak, s fölé 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, és a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások száma is több ezer. A világnap célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását