2024. április 23. - Béla

ORTT: az MR2-Petőfi nem sokszínű

Nem biztosítja a Magyar Rádió MR2-Petőfi műsorszolgáltatása a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének megjelenítését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai közleménye szerint. Such György, a közszolgálati médium elnöke ugyanakkor arra hív
2008. január 31. csütörtök 06:52 - Hírextra
A közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatban a közszolgálati műsorszolgáltatás meghatározásában irányadó európai szabályozási környezetet is tanulmányozták.

"A testület megállapította, hogy a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek, (...). (...) nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről" - áll egyebek mellett a közleményben.

Az ORTT közölte: felhívta a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, és bízik abban, hogy e "jelzésértékű hatósági szankciót" követően párbeszéd kezdődik a közszolgálati tartalom közmegegyezésen nyugvó meghatározása érdekében.

A testület megkereste a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is azzal a céllal, hogy közösen értelmezzék a közszolgálati feladatokat.

A közszolgálati rádió azt közölte: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását.
A Magyar Rádió vezetése "mindig azt kérte, hogy a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály, mely pontját sérti" - reagált Such György rádióelnök az ORTT közleményére.

A rádió az MTI-nek megküldött közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az idézett jogszabály szerint a sokszínű és változatos műsorszolgáltatást a közszolgálati rádió egészére nézve kell vizsgálni. Az MR adói minden pillanatban bármely más műsorszolgáltatónál szélesebb hallgatói bázis igényét szolgálják ki, valamennyi adó szerves és nélkülözhetetlen része a közszolgálati műsorszolgáltatásunknak - hangsúlyozta a rádióelnök.

Meggyőződése szerint a jogalkotó szándéka sem irányult másra, hiszen Magyarország európai uniós csatlakozásakor történt jogharmonizáció során hatályon kívül helyezték azt az egyetlen szabályt, "amely esetében a szöveg alapján egyértelmű volt, hogy az ott szereplő előírást a Magyar Rádió valamennyi csatornáján érvényesíteni kell".

Gellért Kiss Gábor, a rádió kuratóriumának MSZP által delegált elnöke az MTI-nek azt mondta: a hétfői elnökségi ülésen javasolni fogja, hogy a közalapítvány kuratóriuma és a menedzsment közösen támadja meg a közigazgatási határozatot.

Közölte, nem érti, hogyan hozhatott elmarasztaló határozatot az ORTT. "Ha az ORTT pontosan tudja, mi a közszolgálati feladat, akkor nem tudom miért és miről akar tárgyalni a kuratórium elnökségével. Ha nem egészen biztos a dolgában a közszolgálati feladat tartalmait illetően, akkor nem tudom, hogy miért hozott határozatot. A kettő egyszerre nem lehet igaz" - szögezte le a kuratóriumi elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását