2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mesél a szervrablók áldozata

Térdre esett, fegyvert szegeztek a fejének, majd kábító injekciót kapott - ez minden, amire Mohammed Szalim emlékszik. Aztán már csak az ébredést követő iszonyatos fájdalomra, arra, hogy nem tudta, hol van, csak azt, hogy kórházi hálóing van rajta.
2008. január 31. csütörtök 11:51 - Hírextra
"Kivettük a vesédet" - mondta egy kórházi maszkot viselő férfi - "ha bárkinek elmondod, golyót röpítünk a fejedbe".

Szalim az egyik utolsó áldozata annak az illegális szervkereskedelmi ügyletnek, amelynek során - a rendőrség szerint - legalább ötszáz vesét adtak el Indiába érkező "fizetővendégeknek" kilenc év alatt.

Az Újdelhi közelében fekvő rendezetlen kisváros klinikáján a múlt heti razzia során öt indiai államra kiterjedő szervkereskedelmi hálózatot lepleztek le, amelyben legalább négy orvos, kéttucat műtős és nővér, számos kórház vett részt. A további nyomozás során a rendőrség egy 48 névből álló várólistára akadt, amelyen öt külföldi - három görög és két indiai származású amerikai - is szerepelt.

Eddig mindössze egy orvost tartóztattak le, és keresik a hálózat fejét, Amit Kumárt, aki már számos néven szerepelt a rendőrség nyilvántartásában régebbi illegális szervkereskedelmi ügyekben. A hatóságok azonban úgy sejtik, hogy Kumár már nincs az országban.
"A szervezet méretei miatt a főváros orvosai közül nyilván soknak tudnia kellett, hogy mi folyik" - mondja Mohinder Lal, a gurgáoni rendőrség nyomozója.

Már hosszú ideje számos jelentés szólt arról, hogy szegénysorsú indiaiak eladják szerveiket, de a gurgáonihoz hasonló nagyságú szervezetet eddig még nem sikerült leleplezni. Itt találtak először konkrét bizonyítékot a "gyógyászati turizmus" létezésére is.

Az olcsó indiai egészségügy amúgy is vonzó célpontja a tehetősebb külföldieknek, akik a gyomorszűkítéstől a szívátültetésig számos beavatkozást végeztetnek el. A most leleplezett "szolgáltatás" azonban nem kifejezetten azok közül való, amelyet az újságok címoldalain hirdettek. Az eset megrázta az egész országot. A "donorok" egy részét Szalimhoz hasonlóan fegyverrel kényszerítették a műtőasztalra, másokat munkalehetőséggel tévesztettek meg. Egy részük "önként" vállalkozott a szervadományozásra 1125-2250 dolláros (196 ezer-392 ezer forintos) vételárért - számolt be a Hindusta Times című angol nyelvű lap. Az országban természetesen törvénytelen az emberi szervek adás-vétele.

A 33 éves, ötgyerekes Szalimot azzal csalták el falujából, hogy egy építkezésen kínáltak neki háromhónapos idénymunkára lehetőséget, amellyel 150 rúpiát (665 forintot) kereshet naponta, és fedezik szállásának és ellátásának költségeit is. Aztán először fegyveresek hat napig tartották fogva egy bungalóban a városon kívüli erdőben. Majd átvitték Gurgáonba , ahol ismét fegyverrel fenyegetve vért vettek tőle. Amikor megpróbált megszökni, ketten kerekedtek fölébe, és injekcióval kábították el. Aztán már csak a fájdalmas ébredésre emlékszik.

Szalim ekkor azt hitte, hogy rövidesen meg fog halni - nem mondták neki ugyanis, hogy az ember egy vesével is élhet. Egy napig kétségek között hánykolódott, majd fogvatartói - nyilván a közeledő razziát gyanítva - közölték vele, hogy elszállítják. Néhány perc múlva azonban a rendőrség betört a klinikára, és megmentették őt, valamint két hasonló sorsú társát. Pénzt sosem kapott.
"Nem tudom mi lesz velem" - mondja - "én vagyok az egyetlen kereső a családban, de az orvosok azt mondták, hogy nem végezhetek nehéz munkát".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását