2024. április 20. - Tivadar

Rákkeltő a marihuána

Egy marihuánás cigaretta elszívása felér húsz rendes cigaretta elfüstölésével a tüdőrák kockázatának tekintetében - mutatták ki új-zélandi kutatók, és arra figyelmeztettek, hogy a marihuánafogyasztás terjedésével ugrásszerűen nőhet a tüdőrákos betegek szá
2008. január 30. szerda 10:31 - Hírextra
A marihuána füstje kétszer annyi karcinogént tartalmaz, mint a dohányé. A marihuánás cigarettát - a "dzsoint"-ot - általában füstszűrő nélkül szívják, ráadásul tövig: emiatt is veszélyesebb. Harmadsorban pedig a marihuána füstjét mélyre szívják, és sokáig benn tartják, s ez tovább fokozza a rák kockázatát.

"A kannabiszfogyasztók véráramában ötször több a szénmonoxid, mint a dohányosokéban... Bár a kutatásunk során viszonylag kevés, 79 beteget vizsgáltunk meg, azt minden kétséget kizáróan megállapíthattuk, hogy a hosszú távú kannabiszhasználat fokozza a rák kockázatát. Új-Zélandon jelenleg húsz tüdőrákos páciensből egy a marihuána rendszeres szívása miatt lesz beteg" - mondta Richard Beasley, a kutatás vezetője, aki az Új-Zélandi Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.
A kutatásról a European Respiratory Journal szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását