2024. május 3. - Tímea, Irma

Kampánycsend

Kampánycsend lép életbe péntek éjféltől Budapest XI. kerületének egy részében, Gellérthegy és Szentimreváros térségében, ahol vasárnap időközi választást tartanak. A kampánycsend valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra é
2008. január 25. péntek 06:45 - Hírextra

Az Újbudán, Budapest 15-ös számú választókerületében tartandó szavazást az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni. Lakos Imrét az MSZP és az SZDSZ, míg Rétvári Bencét a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként vették nyilvántartásba. Csapody Miklós az MDF, Fenyvessy Zoltán pedig a MIÉP színeiben indul. Lakos Imre és Csapody Miklós jelenleg is országgyűlési képviselő, így amennyiben képviselői helyet szereznek, jelenlegi mandátumukat a pártlistáról más veheti át.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a távirati irodának adott nyilatkozatában azt mondta, a tiltás az időközi választáson azt jelenti, hogy a területen terjesztett médiában az említett választókerülettel, illetve a négy jelölttel nem lehet foglalkozni.

Ami alkalmas a választók befolyásolására, az a kampánycsend alatt tilos - szögezte le. Hozzátette: azt, hogy mi alkalmas a választópolgárok befolyásolására, a konkrét összefüggéseket ismerve kell megítélni. Az esetek megítélése nem mindig egyértelmű, lehetnek "közvetett kapcsolatok", és "sugallni" is lehet - figyelmeztetett.

Kitért arra is: az újságstandon már pénteken kint lévő újságot a szombati kampánycsend idejére nem kell beszedni, ugyanakkor az elektronikus hírközlőkön a befolyásolásra alkalmas adattartalmat nem szabad frissíteni. Mint mondta, a kampánycsend nem jelenti azt, hogy politikáról nem lehet az országban beszélni.

Saját álláspontját ismertetve azt mondta, ő maga csak részlegesen törölné el a kampánycsendet. "A kampánycsend arra való, hogy a választópolgár, mint egyén, éppen a média véleményformáló terrorja alól egy kicsit kivonja magát. Tehát az egyéni véleményszabadságot védem a média terrorjával szemben" - fogalmazott Szigeti Péter.

Az OVB még 2007 márciusában hozott állásfoglalást a kampánycsend intézményének kérdésében. Ebben utaltak arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény értelmében a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart.

A kampánycsend megsértésének minősül egyebek mellett a választópolgárok számára ingyenesen juttatott szolgáltatás, a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, plakát elhelyezése.
Az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció azonban tartalmától és formájától függetlenül nem számít kampánycsendsértésnek.

Az időközi országgyűlési választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják meg.

Budapest választókerületeiben a rendszerváltás óta csak egy alkalommal, 1991-ben írtak ki időközi parlamenti választást. Az erzsébetvárosi szavazást akkor azért tartották meg, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor lemondott parlamenti mandátumáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását