2024. április 27. - Zita

Gyurcsány megint hülyeséget beszélt - testületi ülés miatta

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfőn délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök davosi kijelentése ügyében, miszerint a magas élelmiszerárak miatt a gazdálkodók kevésbé vannak rászorulva az agrártámogatásokra. Ezt Font Sándor
2008. január 25. péntek 12:05 - Hírextra
A bizottsági elnök közölte: a miniszterelnöki kijelentést szerinte meg kell vitatnia az Országgyűlés szakbizottságának, mert tisztázni kell, hogy a miniszterelnök által megfogalmazott új irányelvek adják-e az MSZP új agrárstratégiáját.

A testület ez ügyben meg kívánja hallgatni Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert.

Font Sándor a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozási szerződése aláírásakor a magyar gazdálkodók csak a 25 százalékát kapták a régi tagállamok gazdáinak járó támogatásnak, amit 30 százalékos ún. nemzeti kiegészítéssel lehetett megtoldani.

Ennek eredményeként jelenleg a magyar gazdálkodók mindössze a felét kapják a régi tagországok gazdáinak járó támogatásnak. Eközben a magyar kormány a nemzeti kiegészítésként adható 103 milliárd forint helyett 2006-ban, 2007-ben csak 78 milliárd forintot juttatott a magyar gazdálkodóknak, így 25 milliárd forinttal csökkentette évenként a nemzeti kiegészítést. A múlt évben emellett - a természeti körülmények miatt - a magyar mezőgazdaság teljesítménye 30 százalékkal csökkent.

E helyzetben jött a miniszterelnök drámai bejelentése, miszerint az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatára, mert magas élelmiszerárak esetén a gazdálkodók kevésbé vannak rászorulva a támogatásokra.

Font Sándor a miniszterelnök davosi kijelentését azzal magyarázta, hogy a kormányfő nem ismeri a magyar mezőgazdaság helyzetét. Ez szerinte újabb bizonyíték Gyurcsány Ferenc alkalmatlanságára, hiszen ahelyett, hogy azon dolgozott volna, hogy a magyar mezőgazdaság hátrányos helyzetét mielőbb ledolgozhassa, ilyen kijelentést tett.

Holott - emlékeztetett Font Sándor - Magyarország területének 70 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre és a magyar mezőgazdaságnak jó adottságai vannak. Nem véletlen, hogy termőföldért a háttérben heves küzdelem folyik.

A fideszes képviselő szerint a miniszterelnök már 2005-ben, a gazdatüntetés alkalmával jelét adta annak, hogy ellensége a magyar vidéknek.

Emellett Font Sándor szerint Gyurcsány Ferenc davosi kijelentésével pozíciót, stallumot kívánt szerezni a globalista erőknél, gondolva a miniszterelnöksége utáni időkre is. Ezért nem véletlen,hogy kijelentését azonnal üdvözölte Tony Blair volt brit miniszterelnök.

A fideszes képviselő arra az újságírói felvetésre, hogy a mezőgazdasági árak növekedése a gazdálkodók számára nagy hasznot jelentene, azt válaszolta, hogy a haszon jelentős hányada főként a kereskedőknél, és csekélyebb mértékben a feldolgozóknál csapódik le. Így a mezőgazdasági árak növekedéséből mindössze 12-15 százalék jut a gazdálkodókhoz. Az árak növekedése pedig tényleges hasznot a gabonatermelőknek juttatott. A többi mezőgazdasági ágazat ebből a haszonból nem, vagy csak kis mértékben részesült.

Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök később korrigálta davosi kijelentését, Font Sándor úgy reagált, hogy nem az első alkalom, hogy Gyurcsány Ferenc külföldön a magyar érdekeket súlyosan sértő kijelentést tesz, és azt belföldön igyekszik korrigálni, tompítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. január 25. 21:26
Gráf úr, Font úr eltetszenek menni a francba.
Ezek szerint nem a kereslet, kínálat alakítja a fogyasztói árakat? Önök -a kormány és parlament- készítik elő az árkartellt?
Megint az következik, mint a tojásgyárakban? Nemzeti színűre fessük a Magyar tojást, -mondották- Magyar gyomorba Magyar tojást, le az olcsó, kicsi, büdös importtojásokkal.
Hangoztatták, és kiderült, hogy a termelési költségeket szövetségi szinten előre meghatározták.

A kormány az ellátásért a parlament a törvény feltételekért felelős, és nem a gazdák lelki üdvösségéért.
Ozmium
2008. január 25. 21:19
HITETLENEKNEK: "A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. november 30-án tartott tárgyalásán meghozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, valamint számos, az étkezési tojás termelési és értékesítési piacán tevékenykedő vállalkozás versenykorlátozásra alkalmas magatartást tanúsított, megsértve ezzel a magyar és a közösségi versenyjogi szabályokat.
A GVH 120 millió Ft-ra büntette a Szövetséget, továbbá összesen 26,5 millió Ft bírságot szabott ki a Magyar Tojás Kft. tagjaira."
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását