2024. április 29. - Péter

Heves magánkórházat akar?

Szívesen látna egy magánszolgáltatót a Heves megyeiek többsége az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetőjeként - állapította meg az a felmérés, amely a HEOL című, Heves megyei hírportálon olvasható. A felmérés szerint a 18 évnél idősebbek Heves megyeiek 56
2008. január 23. szerda 11:10 - Hírextra
A vizsgálatot, amely a megye 500 felnőtt lakójára terjedt ki, a Capital Research Piackutató intézet végezte a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete megbízásából 2008. január 7-én és 8-án.

A felmérés több szempont szerint is vizsgálta a véleményeket, és az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek többsége támogatná a kórház üzemeltetésének magánkézbe adását - olvasható a hírportálon.

A válaszadók 45 százaléka a kórház magánkézbe adása mellett tette le voksát. A megkérdezetteknek csak 26 százaléka támogatná, hogy az önkormányzat hiteleket vegyen fel a kórház fenntartása érdekében. Abban az esetben pedig 52 százalék tartanná jobb megoldásnak a magánszolgáltatót, ha a fenntartó önkormányzatnak pénz kellene elvonni a kórház fenntartására más területektől, például az iskoláktól, a szociális ellátástól vagy a városfejlesztéstől.

Mindez azt mutatja, hogy a Heves megyei lakosság nagyobb része nyitott egy magánszolgáltató megjelenésére, amennyiben a szolgáltató komoly és felelősségteljes, a kórházműködtetést a betegek érdekeinek veti alá - állapította meg a HEOL.

A felmérés azt mutatja, hogy az emberek többsége józanul értékeli a kialakult helyzetet - kommentálta a kutatást Merczel József, a Megyegyűlés szocialista alelnöke szerdán a távirati irodának.

A magánszolgáltató bevonásának reális alternatívája csak a hitelfelvétel vagy az lehet, hogy az önkormányzat egyéb területekről jelentős forrásokat csoportosít át a kórház számára. Vagyis az eredmény megerősíti, hogy a megye jó döntést hozott a vagyonkezelési pályázat meghirdetésével - mondta az alelnök.

Tatár László, a megyei közgyűlés Fidesz-Polgári Frakciójának vezetője viszont úgy vélekedett: a felmérés során olyan alternatívákat állítottak a magánüzemeltetéssel szemben, amelyekre nem lehetett pozitív választ adni. Vagyis, akkor lett volna korrekt a kutatás, ha csak azt kérdezik, hogy az önkormányzat, vagy magáncég üzemeltesse a kórházat.

A politikus szerint a Fidesz saját felmérése szerint az emberek többsége az önkormányzati üzemeltetést részesíti előnyben. Ez a felmérést személyes megkeresések formájában, illetve lakossági fórumokon végezték el Eger város körzetében.

Az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére a megyei közgyűlés pályázatot írt ki, a tenderen hárman - Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem és a HospInvest Zrt. - tett ajánlatot.

A tenderkiírást heves politikai viták kísérték. Az egri kórházat működtető hevesi megyegyűlés fideszes frakciója azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták az egészségügyi intézmény vagyonkezelésére kiírt pályázatot.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a nyertesnek 100 millió forint megfizetése mellett 600 millió forint biztosítékkal kell rendelkeznie, és vállalnia kell, hogy hét év alatt hétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre az intézményben.

A pályázatot azt követően írták ki, hogy az intézmény 500 millió forintnyi adósságot halmozott fel az elmúlt időszakban.

Sebes Gábor, az intézmény igazgatója korábban elmondta, hogy csupán az ellátás szinten tartása, fejlesztés nélkül, 2-8 milliárd forintnyi beruházást igényel az elkövetkező öt évben. Mindennek kapcsán felidézte, hogy az elmúlt hónapokban "heroikus munkával" sikerült megállítani az adósságállomány növekedését.

A városban civil szervezetek több alkalommal tiltakoztak, mert véleményük szerint privatizálni akarják a kórházat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását