2024. június 16. - Jusztin

Fidesz: felháborító ötmilliárd

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzati negyed beruházás leállítását követően ötmilliárd forintot fordít a MÁV a fejlesztés tervezett helyszínének rendbetételére - mondta a párt szakpolitikusa szerdán, Budapesten.
2008. január 23. szerda 18:12 - Hírextra
A Fidesz nem tudja elfogadni azt a magyarázatot, hogy azt az ötmilliárd forintot, amit a MÁV az államtól kapott területeiért - ahol a kormányzati negyed épült volna -, ennek a teleknek a kitakarítására - bontásra, költözködésre, sínek áthelyezésére - fordítja a vasúttársaság - mondta Fónagy János sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a kormány tízmilliárd forintot költött el egy kivitelezhetetlen projektre, ám eddig volt egy olyan illúzió, hogy ebből 5-7 milliárd forinttal a MÁV "jól jár", hiszen a vasúttársaság kap ötmilliárd forint készpénzt, és kétmilliárd forint hiteltől megszabadul. Mára kiderült, hogy ez nem így van.
Az Orbán-kormány közlekedési minisztere közölte: kérdés az, hogy a vasúttársaság vezetője, aki ezt az információt közölte, honnan tudja pontosan, hogy az említett feladatok elvégzése mennyibe fog kerülni.

Fónagy János szerint "ennek a rengeteg pénznek az elköltése semmi mást nem eredményez, mint egy ingatlanspekulációs alapot, azt, hogy Pest szívében felszabadítottak (...) egy területet, aminek sorsa ismeretlen".

A politikus azt mondta: a költségvetés és az emberek szűken számolva ötmilliárd forintot vesztettek ezen az ügyön, de tágabb nézőpontból ez a spekulációs előkészület tízmilliárdba került.
"Ezzel kell ennek a jelenlegi kormánynak elszámolnia, ezért kell a felelősséget vállalnia az emberek előtt" - fogalmazott.

Közölte: az ötmilliárd forint nagyon sok pénz, például egy 600-700 fős iskola éves költségvetése 250-300 millió forint, míg egy óvoda működtetése - mérettől függően - 50-70-100 millióba kerül évente. Fónagy János hozzátette: ha ezt az összeget a főállású anyaság finanszírozására fordítanák, akkor az érintett 43-45 ezer család számára 50 százalékkal lehetne megemelni a nekik járó összeget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását