2024. május 5. - Györgyi

Fellebezett a sprinter

Fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) négy évre szóló eltiltása ellen Justin Gatlin olimpiai és világbajnok, volt világcsúcstartó amerikai sprinter.
2008. január 23. szerda 06:46 - Hírextra

A 25 éves sztárt az év elején büntették meg. Az ügyében döntő háromtagú bizottság határozata alapján 2010. május 24-ig nem versenyezhet, így Pekingben sem védheti meg a 100 méteren szerzett ötkarikás bajnoki címét.

Gatlin ügyésze, John Collins megjegyezte, az a céljuk, hogy az atléta 2001-es doppingügyét ne vegyék figyelembe a döntnökök, mert így a 2006-os vétség első hibának számítana, azaz két év eltiltást jelentene, s egyben azt, hogy Gatlin már idén tavasszal visszatérhetne, s esélye nyílna kijutni a pekingi olimpiára.

A 2005-ös szabadtéri világbajnokságon három aranyérmet szerzett sportoló álláspontja nem meglepő, hiszen az ügyében eljáró bizottság számára is éppen 2001-es esete okozta a legnagyobb fejtörést, és az eltiltásról szóló döntés is csak 2-1 arányban született meg. Gatlin több mint hat éve az ifjúsági világbajnokságon bukott meg, mintájában amfetamtin származékokra bukkantak. Akkor kétéves eltiltással sújtották, ám az ügyet újratárgyalták, ugyanis a sprinter bizonyítani tudta, hogy a tiltott anyag egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, amelyet gyerekkora óta húzódó betegsége miatt szedett. A dilemmát éppen az okozza, hogy annak idején a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elfogadta Gatlin érveit, ám egy évre mégis megbüntette, és soha nem jelentette ki, hogy vétlen volt az esetnél.

Az atléta ügye 2006-ban az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) - valamint az IAAF-nek és a NOB-nak - is komoly fejfájást okozott. Az USADA végül rendhagyó határozatot fogadott el: maximum nyolc évre szóló büntetést irányzott elő. Azaz a két lehetőség közül egy harmadikat választott: a második vétség automatikusan örökös eltiltással járt volna, míg az első eset figyelmen kívül hagyása után csak két évre szólhatna a büntetés.

Collins elmondta, azért szeretnék perre vinni az ügyet, mert az amerikai jogrendszer elítéli a szellemi vagy testi fogyatékossággal élők negatív diszkriminációját, márpedig Gatlin gyerekkora óta bizonyítottan koncentrációs zavarokkal küzd, s ezért szedte a 2001-es lebukásért felelős gyógyszert.

Azaz semmiképpen sem tilthatták volna el.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását