2024. május 9. - Gergely

100 ezer éves koponya

Százezer éves, csaknem hiánytalan emberi koponyamaradványokat találtak a közép-kínai Honan (Henan) tartományban, amit a "pekingi ember" megtalálása óta a legnagyobb felfedezésnek tekintenek kínai antropológusok.
2008. január 23. szerda 10:51 - Hírextra
A Hszücsang (Xuchang) városban múlt hónapban előkerült leletek egy két évvel ezelőtt feltárt ásatási területen bukkantak a felszínre - olvasható a China Daily kínai napilapban. "További fontos leletek előkerülésére számítunk" - mondta Li Csan-jang (Li Zhanyang), a Honan tartományi régészeti kutatóintézetének archeológusa.

Az ősi koponyának 16 darabja került elő, többek között az előrenyúló szemöldök és egy homlokcsont. "A lelet teljességénél elképesztőbb, hogy a koponyadarabok belső oldalán még megkövesedett hártyák is találhatók, így az őskori előd idegrendszerének vizsgálatára is lehetőségük lesz a tudósoknak" - tette hozzá Li.

A csontok azért maradhattak fent ilyen jó állapotban, mert 5 méter mélyről egy forrás közeléből kerültek elő, és a víz magas kalciumtartalma konzerválta azokat. Az emberi maradványok mellett több mint 30 ezer állati kövületet, csontból és kőből készült használati tárgyakat is találtak.
A "pekingi ember" első kövületeit 1926-ban találták meg Pekingtől mintegy negyven kilométerre délre, a lelet korát 250-400 ezer évesre teszik, és az egyik legfontosabb láncszeme az úgynevezett homo erectus csoportnak, amely felegyenesedett tartásával különbözik őseitől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását