2024. május 2. - Zsigmond

Festményégetés helyett "újrahasznosítás"

Fazonigazítás címmel 59 kortárs művész mintegy 100 hamisított festményt alkotott újjá, ezekből nyílik kiállítás szombaton a VAM Design Centerben.
2008. január 22. kedd 12:06 - Hírextra

A Nagyházi Galériához tavaly ősszel került be egy képzőművészeti hagyaték, amelyről kiderült, hogy 90 százalékban hamisítvány. 15 képet elégettek és ez a sors várt a többi 100-ra is, amikor Nagy T. Katalin művészettörténésznek, a kiállítás kurátorának az az ötlete támadt, hogy ne égessenek, inkább alakítsák át a képeket.

Kortárs képzőművészeknek osztotta szét a hamisítványokat, amelyeket a 20. század elején és a 1920-as években másoltak azonos méretben az eredetivel, és az eredeti festő aláírásával látták el a képet. Az Artex nevű egykori állami műkereskedelmi cég maga is készíttetett jó minőségű másolatokat híres festők munkáiból - mondta el az MTI-nek a kurátor.

Többek közt Kádár Béla, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Koszta József és Markó Károly festményei vannak a hamisítványok között.

Az 59 művész - ifjaktól az idős korosztályig - élvezettel dolgozott, önfeledt játéknak felfogva a munkát. Nagyon színes anyag jött össze sok humorral, iróniával a videómunkától a festményen át a plasztikai átalakításig - tette hozzá Nagy T. Katalin.

Haraszty István "Édeske" Kossuth-díjas mobilszobrász például egy hamis Scheiber-képbe beleillesztett egy sípot, Szurcsik József Markó Károly sokalakos tájképét alakította át, beleépítve saját archaizáló képét.

Lévay Jenő három képből - átlósan fölvágva őket - egy képet csinált, de készült mikroprocesszoros elemekből bogár, amelyet a szobrász a hamis kép közepébe helyezett.

Bukta Imre egy hamis Szőnyi-festményt alakított a maga képére, Ujházi Péter Munkácsy-díjas alkotó pedig Vaszary János Dunakorzó című másolatát kutyakorzóvá formálta sok csinos hölggyel, ő maga, mint krokodil a vízből fölbukkanva rávetődik egy szép nőre.

Az "újrahasznosított" képek tárlatát - amely február végéig tart nyitva a VI. kerület Király utca 26. alatt - Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író nyitja meg szombaton 16 órakor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását