2024. május 10. - Ármin, Pálma

Tárgyalják Olaszliszkát

Hétfőn délelőtt az első-, másod- és harmadrendű vádlottat, hétfőn délután pedig a negyed- és ötödrendű vádlottat hallgatták meg az olaszliszkai emberölés büntetőperének első napján a Borsod megyei bíróságon hétfőn.
2008. január 21. hétfő 19:12 - Hírextra
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod megyei településen 2006. október 15-én. A tragédia előzménye, hogy a tanár gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A vádirat szerint a tanár azonnal megállt, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert a felbőszült rokonok rátámadtak, majd kirángatták a kocsiból és ütlegelni, rugdalni kezdték. Az elsodort gyermek anyja távolabbról azt kiabálta: "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!"
Volt, aki nekifutásból rúgta fejbe a földön fekvő férfit, és az összegyűlt emberek között csak egy volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

A vádirat szerint a tiszavasvári tanár autóban ülő gyermekeit a támadás során a kislány egyik rokona - az elsőrendű vádlott - megerőszakolással, megöléssel is megfenyegette.
A sértett halálát a fejet ért mintegy 40 ütés, rúgás okozta. A feji és nyaktájéki sérülések elhelyezkedése, száma és jellege, "az élet kioltásával járó átlagos fájdalomérzetet és lelki gyötrelmet" jelentősen meghaladta. A támadók a gépkocsiban több százezer forintos kárt okoztak.
Az olaszliszkai emberölés miatt az ügyészség nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit vádol különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, részben társtettesként, részben felbújtóként.

A vádirat ismertetése után az elsőrendű vádlott, aki az elsodort kislány bátyja és a helyi kisebbségi önkormányzat tagja, a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy bűnösnek érzi magát. Bár elmondása szerint nem emlékszik pontosan a részletekre, a történteket megbánta. Tagadta azonban azt, hogy megfenyegette volna a tanár gyermekeit.

A másodrendű vádlott, az elsodort kislány édesapja elsírta magát kihallgatása közben. Mint mondta, ő nem volt jelen a bántalmazáskor. A másodrendű vádlott védője egyébként a tárgyalás elnapolását indítványozta azzal, hogy a büntetőeljárás során az ügyben korábban eljáró két nyomozási bíró és ügyész ellen is eljárás indult.

Czibrik Attila tanácsvezető bíró a másodrendű vádlott kérését elutasította, azzal, hogy a hivatkozott polgári per jogerősen befejeződött, a büntetőeljárás pedig megszűnt, hiszen a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság elnöke megtagadta a két bíró mentelmi jogának felfüggesztését.
A harmadrendű vádlott, aki szintén egy rokon, azt mondta: részben bűnösnek érzi magát, de a bántalmazásban nem vett részt.

A tárgyalás hétfőn délután a negyed- és az ötödrendű vádlottak kihallgatásával folytatódott. A negyedrendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy nem vett részt a bántalmazásban. Az ötödrendű vádlott, aki az elsodort kislány édesanyja, szintén azt mondta, nem volt ott, amikor agyonverték a tanárt.
A hatod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottakat szerdán hallgatja meg a bíróság, a tárgyalás további időpontjai pedig várhatóan február végén, illetve március elején lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását