2024. április 30. - Katalin, Kitti

Taekwondo Pekingért

A kontinensek közül utolsóként Európa ezen a hétvégén, Isztambulban rendezi meg a taekwondósok olimpiai selejtezőjét, ahol 24 ötkarikás kvóta sorsa dől el. A magyarok számára ez az egy lehetőség maradt a pekingi ötkarikás részvétel kiharcolására.
2008. január 21. hétfő 15:59 - Hírextra
A feladat most sem könnyebb: a török városban is az első háromban kell végezni ahhoz, hogy meglegyen a pekingi repülőjegy. Összesen négy női (49, 57, 67, plusz 67 kg) és négy férfikategóriában (58, 68, 80 és plusz 80 kg) lépnek tatamira az ázsiai küzdősport avatott művelői, de nemzetenként maximum két-két versenyző próbálhat szerencsét.

A magyar válogatottat két nő és két férfi alkotja, s amint azt Patalfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, elsősorban a 80 kg-os Tóth Balázstól, a tavalyi világbajnoki bronzérmestől remélnek kvótaszerzést. Kellemes meglepetést szerezhet a juniorok között Európa-bajnoki ezüstérmes Kotsis Edina, míg a hasonló korú Néma Norbert és a 16. évében járó, junior Eb-3. Ducz Barbara az elnök szavai szerint a "jövő menedzselése jegyében", az elvárás terhe nélkül versenyezhet.

A magyar csapat:
nők:
49 kg: Ducz Barbara (MTK)
57 kg: Kotsis Edina (BHSE)
férfiak:
58 kg: Néma Norbert (Hódmezővásárhelyi Hwarangdo SE)
80 kg: Tóth Balázs (Tájfun SE)

A pekingi olimpián összesen 128 tekvondós indulhat, 62 férfi és 62 női versenyző, négyen - a NOB, a nemzeti olimpiai bizottságok szervezete (ANOC) és a sportági világszövetség (WTF) közös döntése alapján - meghívottként csatlakozhatnak a mezőnyhöz, amelyben a rendező jogán négy kínai sportoló helye eleve garantált. A manchesteri világkvalifikációról a nyolc súlycsoport első három-három helyezettje jutott kvótához, összesen 24-en. A 128-as létszámot az egyes kontinensekről "töltik fel": Ázsia, Pán-Amerika - Európához hasonlatosan - 24-24 indulási jogot kapott, Afrika 16, Óceánia pedig 8 tekvondóst "selejtezhetett be" Pekingbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását