2024. március 29. - Auguszta

Fegyelmi a szóvivő ellen

Fegyelmi eljárás indult a Fővárosi Főügyészség szóvivője ellen, akit egyben szóvivői beosztásából is felfüggesztettek hétfőn; Varga Gergely az Index internetes portál által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a rendőrök ellen folyó büntetőügyben az
2008. január 21. hétfő 19:00 - Hírextra
A fővárosi főügyész, Ihász Sándor az MTI-nek hétfőn elmondta: a médiában megjelent hírek kapcsán igazoló jelentést kért az érintett ügyésztől, s miután azt megismerte, fegyelmi eljárást rendelt el.

Az eljárás célja, hogy tisztázza, mi történt, és amennyiben a főügyészségi szóvivő vétkesen megszegte foglalkozása szabályait, akkor megállapítsa fegyelmi felelősségét és szankciót szabjon ki.

A fegyelmi eljárás eredményeként a legenyhébb szankció a feddés lehet, a legsúlyosabb pedig a hivatalvesztés. Ezen kívül fegyelmi eljárásban például vezetői kinevezéstől is megfoszthatják az érintettet, vagy fizetési fokozatában visszasorolhatják, illetve megrovásban is részesíthetik - fűzte hozzá Ihász Sándor.

Varga Gergely az ellene folyó fegyelmi eljárás közben tovább dolgozhat ügyészként, csupán szóvivői megbízatása alól van felfüggesztve. A fegyelmi eljárás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható.

Ihász Sándor kérdésre válaszolva hozzátette: csak a sajtóból értesült arról, hogy feljelentik, vagy feljelentették Varga Gergelyt. Ha ez megtörténik, az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el, nem pedig a Fővárosi Főügyészség - jelezte.

Az Index korábban arról írt: tavaly szeptember 28-án beszámoltak a kőbányai kapitányságon 2006 szeptemberében történt rendőri bántalmazások ügyének első tárgyalási napjáról, s arról is, hogy a hallgatóság soraiban több, tanúként nem idézett kőbányai rendőr is jelen volt.
Mint felidézik: az ő csoportjukból "egy dühös férfi" a tárgyalás berekesztése után, de még a tárgyalóteremben hamis tanúzással vádolta meg a másodrendű vádlottra terhelő vallomást tevőket.

Később ugyanő a folyosón, majd a bíróság épülete előtt is több tanú - köztük az Index újságírója - jelenlétében azt fejtegette: nem vitatja a bántalmazások tényét, de szerinte a tanúk csak az őket ért sérelem miatt, bosszúvágyból vallottak a másodrendű vádlottra.

Azt is állította: "bennfentesként pontosan tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de a tárgyaláson nem ők ültek a vádlottak padján" - olvasható az Index cikkében, amely közli: a szóváltás szem- és fültanúi az ismeretlen, de már akkor is ügyészként bemutatkozó férfit a nemrégiben a Fővárosi Főügyészség szóvivőjeként látták szerepelni egy televíziós hírműsorban.

Varga Gergely ügyész, aki január elseje óta tölti be a Fővárosi Főügyészség szóvivői posztját, az Index érdeklődésére ezt követően elismerte: ő "beszélgetett" a tanúkkal a szeptemberi tárgyalás után, ám szerinte "bennfentes állítások" nem hangzottak el, csupán magánbeszélgetésről volt szó, a tárgyaláson magánemberként volt jelen, a beszélgetéskor a magánvéleményét képviselte.
Az Index szó szerint idézte a felvételről Varga Gergelynek azt a kijelentését, mely szerint "nem az elkövetők ülnek a vádlottak padján", és hogy ő ezt "rendőr kollégáktól" tudja. Az idézetben ezt Varga Gergely azzal egészíti ki: "én ügyészként dolgozom egyébként, elmondom, hogy teljes legyen a kép, és tudom, hogy kik az elkövetők (...) én hivatali hatáskörömben nem szereztem tudomást az elkövetőkről. Most én magánszemélyként voltam jelen a tárgyaláson."

Az Index összefoglalója szerint a hangfelvétel hátralévő részében Varga Gergely amellett érvel, hogy az események után két-három hónappal a tanúk már nem ismerhették fel a bántalmazó rendőröket. Az őrizetesverés tényét ő sem vitatja, az szerinte is megtörtént, de nem a tettesek ülnek a vádlottak padján - írta meg a hangfelvétel tartalmát összefoglalva az ügyet kirobbantó írásában az Index.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását