2024. április 28. - Valéria

Így készül a riói karnevál

A turisták már most is özönlenek Rio de Janeiróba, hogy megnézzék, hogyan folynak a végső előkészületek a február 3-án és 4-én sorra kerülő híres karneválra. A szervezők már fél éve dolgoznak azon, hogy az olyan szerény külvárosokban, mint például Manguei
2008. január 17. csütörtök 20:31 - Hírextra

A legtöbb vendég a szambaiskolák próbáit nézi meg, sokan maguk is külföldi önkéntesként segédkeznek az előkészületekben. Ilyenkor csak úgy özönlenek a vendégek a kétes hírű Mangueira negyedbe, ahová máskor aligha mernék betenni a lábukat.

Ha erre nem vállalkoznak, elmehetnek a Szamba Városába, amelyet Rio de Janeiro 2006-ban hozott létre 50 millió dollárból (8,6 milliárd forint), itt a külföldi érdeklődők megtekinthetik, hogyan épülnek az ünnepi felvonulási járművek a legjobb iskolák műhelyeiben, vagy maguk is bakapcsolódhatnak a munkába.

Az iskolák minden évben több ezer varrónőt, festőt, tervezőt és zenészt alkalmaznak, de izmos férfiakra is nagy szükség van, mivel ők mozgatják a színpompás platformokat.

Az örömünnep egyúttal kiélezett verseny is, hiszen akár egyetlen kosztümhiba is végzetes lehet. Az iskolák minden lehetséges eszközzel próbálják elkápráztatni a bírákat a karneváli győzelem érdekében.

Mivel ilyen nagy a tét, a karnevál minden évben egyre professzionálisabbá válik.

Számos szambaiskoláról az a hír járja, hogy bűnszövetkezetek támogatják őket, de a brazil nagyvállalatok is egyre inkább részt vesznek a szambaünnep finanszírozásban.

Az egyik legtradicionálisabb iskoláról, a Mangueiráról is terjed az a szóbeszéd, hogy drogpénzből tartják fenn, ráadásul ezt megerősítette január 10-én egy rendőrségi hír, miszerint a csoport idei dalának szerzője, Francisco Paulo Testas Monteiro körözés alatt áll, drogkereskedelem vádjával.

A hét elején a rendőrség razziát tartott a Mangueira viskónegyedben, és őrizetbe vett négy gyanúsítottat, továbbá nem kevesebb mint egy tonna marihuánát foglalt le. Ám a Mangueira szambaiskola tagadja, hogy bármi köze volna a drogkereskedelemhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását