2024. április 25. - Márk

"Vihar a pohár alján"?

Két egyetemi intézetvezető kíván lemondani a miskolci bölcsészkaron, a kar dékánja, Fazekas Csaba szerint az ügy "vihar a pohár alján", a két vezető szerint azonban a jelenlegi körülmények között nem biztosított az általuk vezetett intézetekben az eddigi
2008. január 16. szerda 11:33 - Hírextra

Simon János, a Politikatudományi Intézet igazgatója, aki az elmúlt hét péntekén nyújtotta be felmondását, a lapnak úgy fogalmazott, hogy hasonlóképp döntött rajta kívül két egyetemi oktató kollégája. Mint mondta, "azzal, hogy mi felálltunk, veszélybe kerülhet az alapképzés is az intézetben, hiszen megfelelő számú tudományos fokozattal rendelkező oktató szükséges az egyetemi képzéshez".

Lemondott intézetigazgatói kinevezéséről Pankucsi Márta, a Szociológiai Intézet vezetője is. Bár lemondását a kampusz rektora nem fogadta el, ő nyilatkozatában azt mondta, "a közelmúltban olyan döntéseket hozott a kari tanács, amelyek meglátásom szerint intézetünk további munkáját veszélyeztetik". Szerinte a különböző megszorítások és létszámleépítések tovább növelnék a karon a hagyományos bölcsészszakok és az úgynevezett társadalomtudományi szakok közötti különbséget.
A kar dékánja, Fazekas Csaba úgy vélte, nem érdemel ekkora nyilvánosságot néhány oktató felmondása. A karon a politológiai képzés nem került veszélybe, mivel a szak nem három emberre épül, ha azonban távozásuk végleges, megfelelő szakembereket fog találni helyettük. Célja az, hogy minden szakon elindulhasson 2009-ben a mesterképzés, amire minden esély meg is van.

Patkó Gyula az egyetem rektora a történtek kapcsán a lapnak azt mondta: a Simon János által említett két oktató már szeptember óta nem tanít, ugyanis alkotói szabadságot kértek, amit ő nem adott meg.

Pankucsi Márta lemondását pedig nem fogadta el. Szerinte "nem olyan nagy ügy az egész". Az egyetemen 102 tanszék van, és máshol is történtek már hasonló döntések. Úgy gondolja, hogy Simon János is meggondolja magát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását